Danmark: Detailsalget stiger mere end ventet

Detailsalget i Danmark steg i februar med 0,5 pct. set mod måneden før.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der på månedsbasis er renset for prisudvikling og normale sæsonudsving.

Udviklingen var dermed højre end ventet ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Her havde økonomerne i gennemsnit ventet en stigning på 0,2 pct.

»Det er stigninger i salget af dels beklædning, dels fødevarer og andre dagligvarer, som trækker indekset op«, skriver Danmarks Statistik.

Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit, siger, at detailsalget har fået en flyvende start på 2018:

»Ser vi ind i 2018, forventer vi derfor også en rigtig pæn forbrugsvækst på i omegnen af 2,5 pct. Det vil i så fald være den højeste forbrugsvækst siden 2006 - altså i 12 år. Dengang lød forbrugsvæksten dog på hele 3,9 pct.«, skriver han i en kommentar.

»Vi er altså heller ikke på vej til at tage hul på en decideret forbrugsfest. Det bør vi egentlig være ganske tilfredse med da forbrugsfesten i midten af nullerne et stykke hen af vejen blev holdt for lånte penge. Det er ingenlunde tilfældet i dag, hvor danskerne fortsat sparer ganske meget,« lyder det fra cheføkonomen.

Tallene for januar er blevet revideret, så salget nu er markant højere end den tidligere opgørelse. Den lyder nu på en stigning i januar på 1,3 pct. i forhold til december mod et tidligere fald på 0,2 pct. Oprevideringen skyldes, at Danmarks Statistik har skiftet basisår fra 2010 til 2015. Det skyldes krav fra Eurostat.

Set på årsbasis viste detailsalget en stigning på 1,7 pct. i måneden. Også her er den tidligere opgørelse skruet op til 3,7 pct. mod 1,6 pct.