Danmark bliver kulfrit i 2030

Efter DONG Energys melding om at droppe kullet i 2023 vil der kun være to kulkraftværker tilbage i Danmark, men de har begge planer om at stoppe for kul i henholdsvis 2028 og 2030. Det måtte gerne ske før, lyder det fra tidligere energiminister.

Efter DONG Energys melding om at droppe kullet i 2023 vil der kun være to kulkraftværker tilbage i Danmark, men de har begge planer om at stoppe for kul i henholdsvis 2028 og 2030. Det måtte gerne ske før, lyder det fra tidligere energiminister. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulkraft har igennem årtier været hjørne­sten i dansk el- og varme­forsyning, men i 2030 vil det endegyldigt være slut med at forbrænde det fossile brændstof i Danmark. DONG Energy, der ejer to kulkraftværker i Danmark, meldte onsdag ud, at man i koncernen vil sige farvel til kul senest i år 2023. Derefter vil der kun være to kulfyrede kraftværker tilbage i Danmark: Nordjyllandsværket i Aalborg og Fynsværket i Odense.

Begge værker er kommunalt ejede, og begge værker har sat en slutdato på deres forbrug af kul i henholdsvis 2028 og 2030, hvor Fynsværket som det sidste kraftværk i Danmark producerer el og varme på kul.

»Det er en mulighed, at det vil ske før, men vi gør det ikke bare fra den ene dag til den anden. Vi er gået fra at få 100 pct. af vores varme fra kul til, at det nu er under en tredjedel, og vi er rigtig glade for den udvikling,« siger Dorte Hjertstedt Boye (A), der er medlem af by­rådet i Odense Kommune og bestyrelses­formand for Fynsværket.

Enorme ændringer

Det danske elsystem har de seneste årtier gennem­gået en enorm forandring, hvor kraftværkerne i høj grad har måttet vige pladsen for vedvarende energi. De tilbageværende kraftværker har hovedsageligt kørt på kul og gas, men fra slutingen af 00erne og frem begyndte DONG Energy at biomassekonvertere sine kraftværker, hvilket senest har fået Avedøre­værket og Skærbækværket over på biomasse.

Tilbage står altså, at et privat selskab som DONG Energy vil have udfaset klimasynderen kul før to kommunalt ejede kraftværker. Lasse Puertas Navarro Olsen (EL), der er medlem af byrådet i Aalborg Kommune og formand for Nordjyllandsværket, forklarer, at man i Aalborg ikke kan gå over på biomasse, men i stedet kigger på andre, grønne løsninger. Men det vil have en pris at lukke for kul i 2023 ligesom DONG.

»Hvis vi gør det, vil der være en konkret mangel på varme i rørerne, og så ville vi skulle løse et andet problem. Hvis vi forestiller os, at der blev lukket for varmen, så ville folk tænke i andre løsninger som individuelle gasfyr eller elradiatorer, som ikke vil være bedre for klimaet,« siger han.

Overhaler Christiansborg

Den tidligere SR-regering havde som mål, at kul skulle væk fra dansk jord senest i år 2030, hvilket kraftværkerne formentlig vil overhale. Tidligere klima- og energimininster Martin Lidegaard (R) så dog gerne, at kraftværkene var endnu tidligere ude med kullukningen.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har et højere ambitionsniveau. Vi ser gerne, at Danmark bliver kulfrit i 2025. Hvis vi fortsat skal være bannerfører på klimafronten, så nytter ikke noget, at vi venter i 15-20 år,« siger han.

Hos Socialdemokraterne så man også gerne en tidligere udfasning af kul, men energi­ordfører Jens Joel peger samtidigt på, at der også skal tages andre kampe.

»Hvis vi kan gøre det i 2028 eller 2025, så vil vi klappe i hænderne. Men hvis det drejer sig om ét eller to værker, så er det vigtigere for os at se på, hvordan vi tager det næste skridt videre. Der handler det blandt andet for os om at få varmepumper sat i,« siger han.

Kraftværkerne i Aalborg og Odense brændte tilsammen over en mio. tons kul af i 2016.