Danmark: Black friday svækker butikssalget i julemåneden

Detailsalget i de danske butikker var i december ramt af black friday i slutningen af november, hvor mange forbrugere købte stort ind.

Detailsalget faldt med 1,1 pct. i december, viser tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iakov Filimonov

Detailsalget i Danmark faldt således med 1,1 pct. i december sammenlignet med måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Black friday, hvor butikkerne rundt i verden giver gode tilbud til forbrugerne, gav en stor vækst i detailsalget i november, men det har til gengæld betydet, at salget faldt i december, der ellers traditionelt set er præget af travlhed op til jul.

- Der har over de seneste år således været en klar tendens til, at Black Friday har fået forbrugerne til at skubbe forbrug fra december ind i november, skriver cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit i en kommentar til fredagens tal.

Han mener derfor ikke, at man skal lægge for meget i tilbagegangen og konstaterer samtidig, at detailsalget set over de sidste tre måneder af 2016 viste en vækst på 0,6 pct.

- Det er naturligvis positivt med tanke på, at privatforbruget i øjeblikket er den primære vækstmotor i dansk økonomi, og at fremgangen i eksporten fortsat er beskeden. Dagens tal bekræfter os derfor også i, at det forbrugsdrevne opsving er på rette spor, skriver Tore Stramer.