Danmark åbner vigtig svinehandel med Kina

1,3 milliarder kinesere står klar til at spise danske griseører og stege nudlerne med danske svin. Danmarks fødevareminister, Mette Gjerskov, og Kinas landbrugsminister, Han Changfu, underskriver i dag en aftale om at producere svin kineserne.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark indgår i dag en vigtig aftale med den kinesiske stat, der fremover vil gør det lettere for danske svineproducenter at hente markedsandele på det lukrative kinesiske marked.

”Det er en god aftale for Danmark. Landbruget er i forvejen en af vores bedste eksportører, og med den her aftale, tager vi endnu et skridt ind på det kinesiske marked, der er i rivende udvikling og efterspørger præcis de ting, vi er gode til i Danmark,” siger fødevareminister Mette Gjerskov.

I øjeblikket går det nedad bakke for markederne i Tyskland og andre lande, hvor Danmark normalt afsætter sine pølser og bacon. Til gengæld går det frem for det kinesiske marked, der er udset til at være motor for det den danske landbrugseksport de kommende år.

Med den nye aftale vil Danmark og Kina arbejde sammen om svineproduktion. Især er den danske ekspertise inden for svineproduktion attraktiv for kineserne.

For Danmark er det tiltrækkende at udvide det kinesiske marked, hvor landbruget alene til næste år forventer at afsætte for 14 milliarder kroner.

”Det er to forskellige markeder og to forskellige kulturer, der mødes. Her er det meget vigtigt for kineserne, at det er en minister, der går forrest og åbner døren, før svineproducenter vrimler ind på markedet,” siger Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov vil også benytte mødet til at gøde jorden for andre dele af det danske landbrug. Især vil Danmark gerne samarbejde med Kina om grønne og økologiske tiltag.

”Kina er et kæmpe marked, der netop nu ser meget på bæredygtighed og økologi og efterspørger den ekspertise, vi har i Danmark. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at komme ind på det kinesiske marked, så den grønne omstilling, vi arbejder på i Danmark, også kan bidrage til bæredygtighed i Kina,” siger Mette Gjerskov.