Dankortets vogter tvunget til at finde ny ejer

Nordiske Nets, der blandt andet ejer dankortet og NemID, er tvunget til at finde en ny ejer. Det bekræfter koncernens bestyrelsesformand nu overfor Børsen.

Foto: Nikolai Linares. Infrastrukturen for digitale betalinger i Danmark kan komme på udenlandske hænder.
Læs mere
Fold sammen

Fremover kan dankortet, NemID og betalingsservice meget vel komme på rent udenlandske hænder. Den nordiske koncern, Nets bekræfter nu overfor Børsen, at den er til salg.

Årsagen er ifølge Nets bestyrelsesformand, Nordea-direktør, Peter Lybecker, at der i de senere år er sket en rivende udvikling indenfor digitale betalingsmidler, hvor også store it-spillere som Google, Facebook og indiske Tata er kommet ind på markedet. 

Brug for flere penge

Det betyder, at det er helt nødvendigt at poste store summer i at udvikle tjenester og bevare Nets' rolle som førerhund på det nordiske marked. Og det er de 200 nordiske banker, der - sammen med Nationalbanken - ejer Nets ikke interesserede i. Derfor er et salg det eneste alternativ.

»Nets er blevet et stort teknologiselskab, som vil have godt af at få tilhørt nye kompetencer. Vi er reelt tvunget til at lede efter nye ejere. Jeg er personligt mere nervøs for, hvis man ikke solgte Nets. Hvem skal så udvikle selskabet?,« siger Peter Lybecker og fortsætter:

»Alternativet til ikke at gøre noget er værre, hvis man ønsker en stærk digitalisering på dette område, samt bygge på de styrker, vi har,« siger han. 

Bekymring om sikkerhed

Peter Lybecker forklarer til Børsen, at Nets offentliggør beslutningen om et fremtidigt salg nu, fordi det netop er blevet drøftet på et bestyrelsesmøde. Beslutningen er i høj grad taget af ledelsen i storbankerne Danske Bank, Nordea og DnB Bank, der hver ejer poster på 16-20 procent af Nets.

En af de største bekymringer i forbindelse med salget vil naturligvis være, om den kommende ejer behandler følsomme personoplysninger - fra eksempelvis NemID og dankortsystemet - korrekt. Men det er et område, som Nets har stor fokus på i forbindelse med salget, forsikrer Peter Lybecker.

»De ting som er vigtige for det danske samfund, det være sig dankort, NemID og betalingsservice som eksempler, der skal vi være sikre på, at vi har lavet en ordentligt aftale der, hvor der er legitime samfundsinteresser, så udviklingen understøttes, og der er en ordentlig struktur, så politikere, forbrugere og kunde kan føle sig trygge,« siger han til Berlingske Business. 

Nationalbanken siger nej tak

I løbet har der været politiske røster fremme om, at Nationalbanken burde overtage en større andel af Nets. Men det kommer ikke til at ske, skriver underdirektør, Karsten Biltoft i en mail til Børsen.

»Nationalbankens ejerskab i PBS går tilbage til PBS. Hensynet var til den åbne, danske infrastruktur. Efter dannelsen af Nets er virksomhedens ambitioner rettet udenfor Danmark, senest med købet af et selskab i Finland, og Nationalbanken er ikke en naturlig medejer,« skriver han.

Ifølge Børsens oplysninger kan et salg af Nets løbe op i 8-10 milliarder kroner. Koncernen blev i 2010 dannet ved en fusion mellem danske PBS og nordiske Nordito og havde sidste år en omsætning på seks milliarder kroner og beskæftiger 2800 medarbejdere.