Dankortet skal overleve angreb fra iPhones

Selskabet Nets, der står bag Dankortet, vil arbejde indædt på at sikre fremtiden for Dankortet på trods af angreb fra alle sider. Nu truer giganten Apple også med en ny betalingsløsning i den kommende iPhone 6.

Fra juli 2015 kommer de første kontaktløse dankort ud til danskerne. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny teknologi udvikles konstant, og det skaber en masse nye betalingsløsninger, der kan true Dankortets position som danskernes foretrukne betalingsmiddel.

Det nyeste angreb ser ud til at komme fra IT-giganten Apple, der ifølge vedvarende rygter har indgået aftale med de internationale selskaber Visa, Mastercard og American Express om en mobil betalingsløsning i den kommende iPhone 6, der forventes at blive præsenteret i næste uge. Endnu er det uvist, hvordan Apples betalingsløsning kommer til at se ud, men selskabet bag Dankortet, Nets, er opmærksomme på truslen.

»Vi følger det her meget nøje. Allerede 9. september kommer der yderligere information omkring det. Når Apple gør noget, skal man tage det seriøst, ingen tvivl. Vi skal være dér, hvor danskerne er rent teknologisk, så denne udvikling følger vi meget opmærksomt, som vi også følger andre teknologier i markedet,« siger Bo Nilsson, adm. direktør i Nets.

Han er dog ikke i tvivl om, at Dankortet vil overleve alle angrebene og dermed være sikret mange år ud i fremtiden.

»Jeg er optimistisk. Vi har en virkelig solid aftale med sektoren, Dansk Erhverv og bankerne frem til 2020. Vi har også et forum inden for den gruppe, hvor vi diskuterer produktudvikling frem mod 2020, en produktudvikling, der sikrer fremtiden for Dankortet,« siger Bo Nilsson og tilføjer:

»Hvis man står stille, dør man, og det er klart, at vi ikke kan stå stille med Dankortet, som det er i dag. Dankortet skal være tidssvarende og må ikke sakke bagud i forhold til den teknologiske udvikling, der inden for de seneste fem år er gået rigtig stærkt. Det føler jeg, at vi har en god dialog med vores partnere om.«

Denne gruppe bestående af Nets, Dansk Erhverv og pengeinstitutterne har netop indgået aftale om at udvikle kontaktløse dankort fra juli 2015.

Allerede nu er der kontaktløse Mastercards på markedet. Her kan man uden at taste pinkode blot holde kortet hen mod en terminal, når man skal betale for et køb på op til 200 kr.

Ifølge Henning N. Jensen, ejer af konsulentfirmaet PlusCon og ekspert i betalingsteknologi, er næste skridt i udviklingen, at disse kontaktløse kort vil blive udstedt i en digital version, der lægges i en digital tegnebog, man kan have på sin mobiltelefon.

»Denne tegnebog eksisterer i dag i dét, der hedder en hvid version – altså en version uden logo. Denne tegnebog skal bankerne gøre til deres med deres logo og farver, men teknologien bag leveres af Nets. Nets har skrevet kontrakt med de 79 banker om at levere digitale tegnebøger til dem i de kommende år,« siger Henning N. Jensen.

Det kommer formentlig til at ske fra 2015 og frem, hvorefter der går et par år, inden Dankortet vil bevæge sig samme vej, forudser Henning N. Jensen.

»I 2016 kommer Dankortet kontaktløst i den fysiske version, fordi vi allesammen skal have nye dankort fra oktober 2015 og så i løbet af hele 2016. Når de er skiftet ud og begynder at blive brugt i butikkerne, kommer Dankortet i en digital version i 2017, der bliver lagt ned i den samme digitale tegnebog, som vi nu har fået på vores mobiltelefon. Det er de 79 bankers strategi,« siger han.

Denne digitale tegnebog kan endnu ikke lægges på Apples iPhones, da de ikke indeholder den såkaldte NFC-teknologi, der er påkrævet for at kunne lave kontaktløs betaling. Men det er denne NFC-teknologi, som ifølge rygterne vil være i iPhone 6. Teknologien findes allerede i en række konkurrerende mobiltelefonmærker, der kører på styresystemet Android. Også derfor ventes det, at Apple snart vil følge efter. Henning N. Jensen mener dog ikke, at Apple bliver en trussel for Dankortet, da løsningen bliver nødt til at køre på dankortsystemet for at få succes. Det gør eksempelvis Danske Banks succesfulde MobilePay.

»Den internationale diskussion om Apples udvikling, der kører lige nu, har ingen relevans i Danmark i første omgang, fordi Dankortet står så stærkt. Detailhandlen har købt 100.000 terminaler med NFC-teknologi, så det eneste, der nogensinde vil have succes i Danmark, er noget, der foregår i en dankortterminal,« siger han.

Hos Nets føler adm. direktør Bo Nilsson, at Nets er godt rustet til fremtiden, da selskabet er stærkt på det underliggende betalingssystem.

»Det vigtigste for os er at processere transaktioner. Om de kommer fra iPhones, fra MobilePay, fra kontaktløse kort eller fra terminalerne, er ikke afgørende. Det afgørende er at være med i værdikæden,« siger Bo Nilsson.