Dankort-tal indikerer øget forbrugslyst

Der blev i juli omsat for 30,4 mia. kr. på Dankort i juli i år. Det er en fremgang på 9,3 pct. i forhold til juli sidste år, viser tal fra Nets.

Danskerne svingede Dankortet mere i juli både på nettet og i butikker - fremgangen er dog klart størst på nethandlen. Ifølge Danske Bank er det øgede privatforbrug først og fremmest drevet af højere lønninger og stigende beskæftigelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dankortomsætningen har ellers indikeret en meget svag forbrugsudvikling i de foregående måneder.

- Denne tendens blev der rettet op på i juli. I juli steg Dankortomsætningen med 6,9 pct. i forhold til juni. Det er en ekstremt kraftig vækst på måneden - og man skal derfor være varsom med at overfortolke tallene. Det kan for eksempel være placeringen af helligdage og ferie, som spiller månedstallene et puds, men dagens tal understreger trods alt, at det private forbrug lever i bedste velgående - og at den tendens til nedgang i økonomien, som vi spottede i andet kvartal, nok mest af alt var en enlig svale, skriver Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Danskerne svingede Dankortet mere i juli både på nettet og i butikker - fremgangen er dog klart størst på nethandlen. Ifølge Danske Bank er det øgede privatforbrug først og fremmest drevet af højere lønninger og stigende beskæftigelse.

- Men det hjælper naturligvis også, at boligmarkedet i år har været stigende i hele landet, hvilket gør, at vi danskere i højere grad tør forbruge af vores indkomster. Vi venter, at fremgangen i det private forbrug vil fortsætte i andet halvår - men vi venter naturligt nok ikke at se tilsvarende høje månedsvækstrater i de kommende måneder, som vi så i juli. Juli-tallet skal ses i lyset af de svage tal månederne før, og der er derfor alene tale om en engangs væksteffekt, skriver Steen Bocian.

Han understreger, at Nets' tal omfatter overførsler via MobilePay, hvilket ikke nødvendigvis afspejler udviklingen i det private forbrug. Renser man tallene for MobilePay, så er fremgangen på året lidt lavere.

- Men en vækst på 6,7 pct. henover året er trods alt udtryk for en imponerende fremgang, påpeger Steen Bocian.

Dankortet er i kraftigt hop i betalingerne: