Danish Crown tager stor bid af markedet for økologisk oksekød i Tyskland

Med opkøbet af en stor nordtysk virksomhed bliver Danish Crown det femte største kreaturslagteri i Tyskland og samtidig en stor spiller på markedet for økologisk oksekød.

Foto: Jørgen Kirk

Indtjeningen på oksekød, bl.a. økologiske produkter, skal fylde noget mere i Danish Crown.

Det er én af visionerne i den nye strategi, koncernens ledelse med administrerende direktør Jais Valeur fremlagde i november.

Med opkøbet af et stort slagteri i Nordtyskland med en årlig omsætning på 1,1 milliarder kr. bliver Danish Crown femtestørste på slagtninger af kreaturer i Tyskland. Samtidig bliver den danske kødgigant en stor spiller på markedet for økologisk oksekød.

»Efterspørgslen efter regionalt oksekød med en god historie er stigende. Ikke bare i Danmark, men også i f.eks. Tyskland og Sverige. Vi håber, at tyske kunder, bl.a. i Berlin, synes at det er spændende at få oksekødsprodukter fra vores nye virksomhed i Mecklenburg-Vorpommern«.

Det siger direktør Finn Klostermann fra Danish Crown Beef, der er et datterselskab i Danish Crown. Datterselskabet omsætter for 4,4 milliarder kr. om året.

Teterower Fleisch slagter 110.000 kreaturer årligt, har 187 medarbejdere. Der bor mange økologiske landmænd i Meclenburg-Vorpommeren. Næsten 20 procent af virksomhedens kreaturslagtninger er økologiske. Firmaet har desuden svine- og lammeslagtning.

Siden 1997 har Danish Crown haft slagtning af kreaturer og forædling af oksekød i Husum i Slesvig-Holsten. På Husum-virksomheden bliver der årligt slagtet 90.000 kreaturer. Med opkøbet af slagteriet Teterower Fleisch i nabostaten Mecklenburg-Vorpommern fordobler nu aktiviteterne på det tyske marked.

Mere end halvdelen af Teterower Fleischs salg er udenfor Tyskland. Det er på markeder, hvor Danish Crown Beef har udsigt til vækst, herunder Sverige og Sydeuropa.

»I Tyskland har vi som en nichevirksomhed, der leverer højværdikød til industrikunder og til foodservice-markedet, specielt catering. Den position kan vi yderligere styrke og udbygge med det nye opkøb,« siger Finn Klostermann.

I dag producerer, slagter, forarbejder eller markedsfører Danish Crown økologiske kreaturer og svin, der er opdrættet på friland i Danmark, Sverige og England. I England producerer et af Danish Crown-koncernens datterselskaber, Tulip, bl.a. økologiske svin. Kødet bliver solgt gennem en større britisk supermarkedskæde.

Danish Crown-datterselskabet Friland omsætter årligt for over en halv milliard kroner. To trediedele af omsætningen kommer fra økologisk kød. Den øvrige del af omsætningen stammer fra salg af kød fra Frilands-koncepter med særlig høj dyrevelfærd.