Danish Crown runder 60 milliarder i salg men indtjeningen dykker

Kødgiganten Danish Crown havde rekordomsætning i regnskabsåret 2015/16 men indtjeningen dykkede. Svineproducenterne og selskabets ejere får det meste af årets nettoresultat udbetalt som efterbetaling. Dog er efterbetalingen mindre end året før.

Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danish Crown slår rekordomsætning med 60 milliarder kr. i det netop afsluttede regnskabsår 2015-16 mod sidste års 59,5 milliarder kr., men driftsindtjeningen dykkede med 300 mio. kr. til 2,2 milliarder kr.

Slagterigiganten fik det seneste år haft et resultat efter skat på 1,6 milliarder. kr., og de fleste af de penge bliver straks udbetalt til selskabets svineproducenter og dermed ejerne i Danish Crown som efterbetaling.

Med en samlet efterbetaling på 1,3 mia. kr. får svineproducenterne dermed 150 mio. kr. mindre end regnskabsåret 2014-15

En stærk efterspørgsel på grisekød fra Kina og andre asiatiske markeder er en væsentlig årsag til, at Danish Crown har fastholdt en konkurrencedygtig løbende afregning til ejerne det seneste år, siger selskabet i en pressemeddelse.

»Den kinesiske appetit på importeret grisekød var lige præcis det, der skulle til for at løfte priserne i Europa. Det er selvfølgelig godt for Danish Crowns omsætning, men jeg glæder mig allermest over, at de bedre priser har skabt en fornyet optimisme blandt ejerne,« siger Danish Crowns topchef Jais Valeur i en kommentar til regnskabet for 2015-16.

Trods faldende valutakurser på nogle af koncernens hovedmarkeder runder Danish Crowns omsætning for første gang 60 milliarder kr. Det er godt hjulpet på vej af et svensk tilkøb i starten af året samt generelt stigende priser på grisekød. Årets nettoresultat faldt derimod til 1,6 milliarder kr. fra sidste års 1,8 milliarder.

Men bestyrelsesformand Erik Bredholt betoner alligevel, at resultatet samlet set må bedømmes som tilfredsstillende.

2015/16 er det første regnskabsår med Jais Valeur ved roret som administrerende direktør og afløser for den mangeårige boss i Danish Crown, Kjeld Johannsen.

Jais Valeur har netop præsenteret selskabets omfattende fem-årige strategiplan under titlen 4WD. Et af målene er at afregningen til svineproducenterne. I slutningen af strategiperioden skal den være hævet med 60 øre i forhold til et EU noteringsindeks.

»Danish Crown fremstår både internt og eksternt som et veldrevet og velinvesteret selskab, men regnskabsåret 2016/2017 vil fortsat byde på udfordringer. Som leverandør til en stærk konkurrencepræget detailhandel er det en sej kamp at få løftet priserne, når råvarerne bliver dyrere. Samtidig er vi stadig udfordrede i vores britiske datterselskab,« siger Jais Valeur.