Danish Crown fyrer 280

Massiv fyringsrunde på slagteri i Ringsted.

ARKIVFOTO 2012 fra Danish Crown Slagteri i Ringsted- - Se RB 13/3 2015 10.59. Danish Crown tilpasser kapaciteten af sit slagteri i Ringsted og fyrer 280 medarbejdere, oplyser slagterivirksomheden i en meddelelse. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagterikoncernen Danish Crown skærer 280 stillinger væk i Ringsted, som er det eneste store tilbageværende slagteri på Sjælland. Danish Crown begrunder fyringerne med behovet for at tilpasse sin kapacitet.

»Flere års faldende produktion af slagtesvin i Danmark får Danish Crown til igen at tilpasse slagte-kapaciteten på de danske svineslagterier,« skriver koncernen i en pressemeddelelse.

Det hedder videre i meddelelsen, at slagteriets kapacitet skæres ned med ca. 15.000 slagtesvin om ugen, og at koncernen gennem længere tid har kørt slagtesvin på tværs af landet for at fylde kapaciteten på slagteriet i Ringsted.

»Det er ikke nogen fornuftig løsning,« konstateres det.

Generelt faldet produktionen af danske slagtesvin fortsat, og det betyder, at der er for meget kapacitet på de danske slagterier i Danish Crown.

»Det giver kun mening at skære kapacitet ned, hvis vi gør det samlet, og faktisk er det første gang, vi lukker et halvt slagteri. Men Ringsted er sådan indrettet, at slagteriet i dag kører på flere slagtelinjer end andre slagterier. Derfor kan vi fysisk fjerne to slagtelinjer, så der samtidig spares på vedligehold og andre faste udgifter. I sidste ende handler det om at sikre, at ejerne får den bedst mulige afregning af deres grise, så vi bevarer slagtesvineproduktionen,« siger Søren F. Eriksen.

»I overensstemmelse med aftalerne i forbindelse med nedlæggelse af arbejdspladser vil der blive oprettet en jobbank og udarbejdet socialplaner for den enkelte medarbejder i forbindelse med lukningen,« skriver koncernen i pressemeddelelsen.

Massefyringen er en frygtelig nyhed, der rammer hårdt lokalt, skriver Fødevareforbundet NNF på sin hjemmeside.

»Det er en grim besked, som kollegerne i Ringsted har fået i dag. Lige nu vil vi fokusere på at hjælpe og understøtte de slagteriarbejdere som mister jobbet. De skal hjælpes videre i arbejde og vi skal have oprettet en jobbank. Vi har desværre god erfaring med store fyringsrunder, og har haft stor held til at skaffe de fleste tilbage i job, »siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF, ifølge hjemmesiden.

SF er også hurtigt ude med støtteerklæringer til de snart fyrede slagteriarbejdere. Og SF mener, at de danske svinebønder, der udgør Danish Crown, bør tage større ansvar for at beholde danske arbejdspladser.

»Svinebønderne modtager meget store tilskud. Det burde forpligte dem i forhold til at tage et ansvar for at beholde danske arbejdspladser. Det er uholdbart med den ene hånd at modtage store offentlige tilskud og med den anden hånd sende slagtesvin til udlandet for at få dem slagtet af kolonnearbejdere, der arbejder til meget lave lønninger,« skriver fødevarerordfører Lisbeth Bech Poulsen i en meddelelse.