Danish Crown forventer fordobling af eksport til Rusland

Efter længere tids eksportbarrierer er der nu igen plads til de store danske svineproducenter, som længde har været hårdt presset.

Foto: Scanpix/Henning Bagger. Svinebøndernes kvaler over den lave noteringspris per kilo kød er måske snart ovre. I hvert fald er presset mindre efter de russiske myndigheder har lempet en handelsbarriere for dansk kød.
Læs mere
Fold sammen
Danske svinebønder kan ånde lettet op. En stor del af det danske eksportmarked for kød til Rusland har været lukket gennem det meste af 2008. Men det nye år dæmmer op for handelskrisen mellem russiske myndigheder og danske slagterier. Hos Danish Crown er de glade for, at der endelig bliver sat lidt skub i tingene.

»Vi får nu åbnet for yderligere to af de største slagterier. Derfor har vi fra begyndelsen af det nye år mulighed for at fordoble eksporten til Rusland sammenlignet med den sidste del af 2008,« siger divisionsdirektør Morten Petersen fra Danish Crown til Jyllands-Posten.

Eksporten blev stoppet, da russiske myndigheder angiveligt havde fundet rester af antibiotika i svinekød fra de danske slagterier. Men fra første januar er eksporten fra Danish Crowns afdelinger i Ringsted, Herning og Skærbæk åbne og også selskabet Ticans slagteri i Thisted må sælge til Moskva igen.

»Salget må naturligvis bygges op igen, og der skal hårdt arbejde til. Jeg håber dog, at de første ordrer far Rusland er i hus inden for et par uger,« siger administrerende direktør Ove Thejls fra Tican til Jyllands-Posten.

Men Rusland er fortsat lukket land for en lang række slagterier, opskæringsvirksomheder, fiske – og frysevirksomheder. Ifølge Jyllands-Posten vil fødevareministeren fortsætte dialogen med de russiske myndigheder for at få startet op for eksporten fra de resterende slagterier.