Danish Crown-direktører: Landbrugskrisen er historisk dyb

Efter 27 år på pladsen overlader Kjeld Johannesen snart taktstokken i Danish Crown til Jais Valeur fra Arla. Særligt én udfordring vil præge deres afslutning og start: Landbrugets dybe økonomiske krise.

KJELD JOHANNESEN, DIREKTØR FOR DANISH CROWN, LEDER AF EUROPAS STØRSTE SLAGTERI. FOTOGRAFERET I HOVEDKVARTERET I RANDERS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 27 år i spidsen for Danish Crown var det et spørgsmål om tid, inden Kjeld Johannesen ville træde tilbage som direktør for den danske slagterikæmpe. Den dag kom onsdag. Ny mand i spidsen for Danish Crown bliver 52-årige Jais Valeur, der i dag sidder i Arlas koncerndirektion.

Landmændene, der ejer Danish Crown, skal altså vænne sig til ikke at sige Kjeld Johannesen, når de siger Danish Crown, og det kan måske godt vise sig at blive svært.

Slagterikoncernen er med sine 21 mio. slagtninger, en omsætning på 58 mia. kr. samt næsten 26.000 medarbejdere lysår fra den butik, som Kjeld Johannesen startede i for mange år siden. Det samme kan man sige om Arla, der også har konsolideret og ekspanderet sig til et stort, internationalt selskab, men de to fødevarevirksomheder deler også et andet skæbnefællesskab: Deres ejere i form af de danske landmænd er hårdt pressede.

»Vi glæder os over, hvor vi er i dag, men jeg må også sige, at økonomien ude i landbrugene er stærkt bekymrende,« siger afgående direktør, Kjeld Johannesen, og Jais Valeur ser ikke lysere på situationen.

»Det er en historisk krise. Den gælder alle råvarer. Den gælder mælk og kød, men også olie for eksempel. I en global virksomhed vil der altid være udfordringer, men det er klart, at det er historisk dårlige markedsforhold. Så der er modvind på cykelstien fra dag ét. Jeg er vænnet til udfordringer, nu kommer der en mere, og den er stor, men den kommer vi til at arbejde med,« siger han.

Afregningspriser overalt

Seges, det tidligere Videnscenter for Landbrug, har vurderet, at 1.700 landmænd er truet af konkurs som følge af de meget lave priser på mælk, svinekøb og andre fødevarer. De 1.700 landmænd har tilsammen en gæld på 52 mia. kr. i en krise, som også bankverden karakteriserer som den værste længe.

Der kan være mange behandlinger, der kan føre til en kur for de syge landbrug, men en af dem ligger ligefor: Bedre priser på varerne, som landmændene producerer. Og den tiltrædende direktør i Danish Crown ved kun alt for godt, at hans succes vil blive målt på netop det parameter.

»I de her brancher er der kun én ting, der tæller, og det er at levere den bedst mulige afregning til ejerne. Det, jeg skal i gang med at finde ud af, er, hvilke håndtag man kan arbejde med. Men min første opgave bliver at forstå virksomheden bedre, men resultatet, som vi skal måles på, er givet på forhånd, og det er, at vi skal give den bedst mulige afregning til ejerne.«

Kjeld Johannesen bliver i første omgang i Danish Crown i seks måneder, hvor han først og fremmest skal lægge sidste hånd på koncernens årsregnskab. Jais Valeur starter i november, og den kommende direktør vil helst vente med at sætte ord på, hvad der bliver anderledes under ham, indtil han kender koncernen noget bedre. Men én ting er sikker: Arven fra Kjeld Johannesen bliver tung:

»Det er jo fantastisk at kunne gå fra at være et lokalt slagteriselskab til at være international koncern. Det kan jeg kun tage hatten af for. Men jeg er samtidigt helt sikker på, at Kjeld Johannesen vil sige, at det ikke bare er hans værk, men at det er medarbejderne, der har skabt resultatet,« siger Jais Valeur.