Daniscos top afviser spaltning i to enheder

Daniscos bestyrelse har nu givet den mindre investor Ole Steffensen en kurv. Investoren foreslog, at Danisco skulle dele sig i to børsnoterede selskaber – et for sukkerforretningen og et for ingredienserne.

Daniscos bestyrelse har indtil videre slukket håbet for en mindretalsaktionær, der har ønsket en opsplitning af Danisco i henholdsvis en sukker- og en ingrediensdel. Måske kan han dog hente støtte fra PKA, der ikke er helt afvisende over for tanken på et senere tidspunkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Brian Bergmann
Daniscos bestyrelse afviser nu fuldstændig tanken om at lade virksomheden opdele i to selskaber, et for sukkerforretningen og et for ingrediensforretningen. Det sker i indkaldelsen til generalforsamlingen 29. august.

Mindretalsaktionæren Ole Steffensen, der bestyrer en del af overskuddet fra salget af Hatting Bageri, har fået et punkt optaget på dagsordenen, der opfordrer Danisco-bestyrelsen til inden for et år at udforme detaljerede planer for en spaltning af virksomheden i to separate børsnoterede selskaber.

Bestyrelsen giver ingen begrundelse for, hvorfor en spaltning ikke er en god idé for selskabet, men anfører blot, at den vil »tage forslaget til efterretning og arbejde med værdiskabende tiltag, der vil blive meddelt vores aktionærer, så snart dette er muligt.«

Ole Steffensen er skuffet over den kortfattede afvisning i indkaldelsen.

»Det er skuffende, at Danisco går ud med det her uden at argumentere for noget som helst. Det burde være argumenterne, der bærer det. Det er behov for en grundig diskussion af det her,« mener Ole Steffensen, der ejer 50.000 Danisco-aktier.

Analytiker Jens Thomsen fra Jyske Bank mener, at baggrunden for Danisco-toppens afvisning af en spaltning af selskabet i stil med den, man så mellem Novo Nordisk og Novozymes i 2000, skal findes i sukkerdivisionens cashflow.

»Sukkerdelen af forretningen står for cirka halvdelen af al cash flow i Danisco efter investeringer. Dermed ville det alt andet lige give et snævrere manøvrerum for ingredienserne at sælge sukkeret fra,« mener han.

Jens Thomsen mener ikke, at man skal opfatte bestyrelsens udlægning som en helt kontant afvisning af at dele selskabet i to på et tidspunkt.

Daniscos aktiekurs har stort ikke rykket sig ud af stedet set over 10 år, og det har fået flere iagttagere til at foreslå, at virksomheden gør noget drastisk for at skabe værdi for sine aktionærer.

Tidsplan i vejen
Hos PKA, der ejer 900.000 aktier i Danisco, er Søren Krohn, som er ansvarlig for de danske aktier, ikke helt overbevist om, at PKA vil følge bestyrelsens anbefaling og stemme nej til Ole Steffensens forslag.

»Det kommer helt an på, hvor åbne bestyrelsen er over for enten en spaltning eller andre tiltag på længere sigt. Problemet med det konkrete forslag er, at det lægger en fast tidsplan for spaltningen,« siger Søren Krohn.

Som det ser ud nu, vil PKA dog støtte bestyrelsen, anfører han. ATP har tidligere sagt til Berlingske Business, at storinvestoren vil lade det være op til bestyrelsen at beslutte, hvornår det er det rette tidspunkt at handle for virksomheden.

Bestyrelsesformand Anders Knutsen ønsker ikke at kommentere sagen inden generalforsamlingen.