Danisco-chef varmer op til hvidt biotek-eventyr

Potentialet er enormt indenfor hvid biotek, spår Danisco-chefen Tom Knutzen, der dog i første omgang holder kortene tæt til kroppen.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Døren til "Hvid Biotek", hvor man erstatter petrokemi med bioteknologi, er kun lige blevet åbnet på klem hos Danisco via andengenerations bioethanol og bio-isopren. Men potentialet er enormt, vurderer koncernens administrerende direktør Tom Knutzen, der dog også ser usikkerhed i den nuværende teknologiske kunnen.

"Det er der, vi har det allerstørste potentiale - ad åre. En forlængelse af andengenerations bioethanol, isopren og hvad man så ellers måtte komme med. Det er en del af et eller andet stort, hvor kun fantasien sætter begrænsningen," siger Tom Knutzen.

Men selv med succesfuld udvikling af de to nyvindinger, er der langt fra tale om "triviel teknologi" i det kommende udviklingsarbejde på området.

"Der er en masse teknologisk usikkerhed. Men hvis der er noget verdenshistorien har lært os, så er det at udviklingstakten og generationen af viden er eksponentiel. Vi skal have åbnet op for de her muligheder, og få det her til at begynde at ske," lyder det fra Daniscos topchef, der peger på, at politiske rammeaftaler kan give industrien mulighed for at accelerere investeringerne.

Vi er hemmelighedsfulde

Hvad næste trin på den hvide bioteknologiske stige bliver, har Tom Knutzen en god fornemmelse for. Men han vil ikke løfte sløret for i hvilket retning, Danisco vil gå.

"Vi har nogle relativ klare roadmaps over, hvor vi ser tingene bevæge sig hen. Dem holder vi rigtig godt for os selv. For f. eks. isoprenhistorien - den arbejdede vi med i 15 måneder sammen med GoodYear under den yderste grad af hemmelighed for at få undersøgt, om der var patentmæssig rum for os, og få lagt vores egne patenter ind, før vi sagde noget om det. Så vi er ret hemmelighedsfulde. Men jeg tør godt love, at der kommer flere projekter. Men jeg tør også godt sige, at der kommer ikke flere projekter lige nu. For vi vil hellere investere massivt i de muligheder, vi har nu, og få det til at lykkes, og så tage fat på næste kapital derefter," siger han.

Det betyder blandt andet at andengenerations bioethanol-forretningen skal begynde at give et positivt cash-flow, hvilket ventes at ske i perioden 2012-2015.

"Så begynder det at hænge sammen. Vi taler om, at hvis vi er dygtige - og heldige - kan vi begynde at bygge bioisopren-anlæg i 2013-14. Og vi skal hen og have den vished, før vi begynder på de næste store projekter," lyder det.

Tom Knutzen vurderer det næste år til halvandet som værende afgørende for hele isoprenprojektets gennemførelse.

"De næste 12-18 måneder bliver meget kritiske for os. Så nærmer vi os den tid, hvor vi med meget større vished kan sige: "This is for real" - eller "Vi kom ikke helt derhen, hvor det blev kommercielt"," lyder det fra koncernchefen, der gerne vil se næste generations milestones, før der fyres op under forbruget på investeringskontoen.

Han peger på nogle teknologiske barrierer, som skal nedbrydes, hvilket efter planen skal ske inden for halvandet år.

Dermed står såvel bioethanol-projektet som isopren-projektet som indgangsvinklerne til materialiseringen af begyndelsen til et "Hvid Biotek"-eventyr.

(RB-Børsen)