Danicas overskud falder trods stigende indbetalinger

Danske Banks pensionsselskab, Danica med adm. direktør Per Klitgård i spidsen, oplevede et fald i overskuddet for 2017 på trods af fremgang i kundernes indbetalinger.

Per Klitgård, adm. direktør i Danica Pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Modsætninger præger årsregnskabet for 2017 fra Danske Banks pensionsselskab Danica. Selskabets overskud faldt til 1,9 milliarder kroner fra 2,2 milliarder kroner året før, på trods af at kunderne har indbetalt flere penge til selskabet.

Præmieindbetalingerne blev i 2017 på i alt 39,7 milliarder kroner, hvilket var 5,9 milliarder kroner mere end det foregående år. Det betyder, at indbetalingerne i alt er steget med 17,5 procent - 10 procent i Danmark, 8 procent i Norge og 39 procent i Sverige. Og nok så interessant har Danske Bank bidraget med en massiv stigning. Præmieindbetalinger via Danske Bank i Danmark er brutto steget med 47 procent i forhold til 2016 og udgjorde 6,9 milliarder kroner i 2017.

Når overskuddet alligevel falder, så skyldes det altså ikke indbetalingerne og heller ikke selve forsikringsdriften.

Det såkaldt forsikringstekniske resultat, som er det rene resultat af forsikringsvirksomheden, steg fra 1.670 millioner kroner til 1.799 millioner kroner i 2017. Og dermed vender blikket sig mod investeringsresultaterne, som både påvirker selskabets regnskab og kundernes pensionsopsparinger.

Danicas adm. direktør Per Klitgård oplyser selv, at  »de finansielle resultater overgik vores forventninger, kunderne har fået solide afkast på deres pensionsopsparing,« som det formuleres i en regnskabsmeddelelse.

Kunderne fik i 2017 afkast på på mellem 4,8 og 12,3 procent, og det placerer ifølge Danica selv investeringsresultatet i »et tæt midterfelt blandt pensionsselskaberne.« Danica fokuserer på afkast justeret for den risiko, der løbes.

»Siden vi begyndte med vores nuværende investeringsstrategi, har vi leveret gode risikojusterede afkast i toppen af markedet. Vi fokuserer yderligere på alternative investeringer og kombineret med stram risikostyring, forventer vi fortsat at levere et stabilt højt risikojusteret afkast til kunderne,« skriver Per Klitgård.

Der fremgår også af regnskabstallene, at afkastet af kundernes penge i de traditionelle pensionstyper med gennemsnitsrente er faldet fra 6,5 til 2,5 procent. Faldet er dog noget mindre, når merhensættelser til de traditionelle pensionstyper regnes med.

2017 bød også på den nyhed, at Danica Pension køber SEB Pension for fem milliarder kroner, hvilket vil skabe en ny pensionskoncern med cirka 800.000 kunder og bringe Danica op i en størrelse, der kan konkurrere med PFA om at være landets største.

Sammen med årsregnskabet oplyser Danica også, at den ændrer i den nye koncerns ledelse, så Lars Ellehave-Andersen fra 1. maj skal være adm. direktør for Danica Pensjon i Norge. I Danmark kommer SEBs hidtidige direktører Søren Lockwood og Ole Krogh Petersen til at indgå i direktionen.