Danica skyder penge i tidligere FLS-selskab

Pensionskassen er klar med et trecifret millionbeløb til det tidligere FLS-selskab Cembrit. Investeringen er en del af Danicas plan om at placere et tocifret milliardbeløb i såkaldt direkte investeringer i løbet af de næste år.

Danica Pension har investeret i fibercementproducenten Cembrit i forventning om en pæn vækst, når byggeaktiviteten stiger. Foto: Søren Bidstrup
Læs mere
Fold sammen

Danica Pension skyder et trecifret millionbeløb ind i det tidligere FLS-selskab Cembrit. Det sker gennem virksomhedsobligationer til selskabet, der i dag er ejet af kapitalfonden Solix.

Thomas Otto Rohold, chef for alternative investeringer i Danica Pension.

»Vi kan typisk godt lide at investere i noget, som har en eller anden positiv historie, eller hvor man ude i fremtiden kan se noget interessant. Cembrit er en af de investeringer.«


Investering er en del af Danica Pensions plan om at investere et tocifret milliardbeløb i direkte investering. Det var en plan, som pensionskassen lancerede sidste år i et forsøg på at finde bedre afkast på det nuværende lavrentemarked.

Nu sender pensionskassen et trecifret millionbeløb til Cembrit, der er Europas næststørste producent af fibercement.

»Vi kan typisk godt lide at investere i noget, som har en eller anden positiv historie, eller hvor man ude i fremtiden kan se noget interessant. Cembrit er en af de investeringer. Selskabet har vist en rigtigt fin udvikling og har en god markedsposition, og vi forventer en pæn vækst i takt med, at byggeaktiviteten stiger,« siger Thomas Otto Rohold, der er chef for alternative investeringer i Danica Pension.

Cembrit, der blev grundlagt i 1927, var tidligere en del af FLSmidth. Virksomheden havde sin storhedstid i 1960erne og 1970erne, men lukkede i 2004 produktionen i Aalborg ,og FLSmidth gik derefter i gang med at lede efter købere til koncernens byggeaktiviteter. Men først i begyndelsen af i år fik virksomheden nye ejere, da den svenske kapitalfond Solix overtog selskabet.

Nu kommer Danica med et stort lån i virksomhedsobligationer til selskabet. For pensionskasserne er den type direkte investeringer blandt andet en mulighed for at finde højere afkast end det, som de kan få andre steder.

Danica Pension vurderer, at de direkte investeringer vil give et bedre afkast end det, aktiemarkedet giver i gennemsnit. Det skyldes, at de direkte investeringer løber over længere tid og er sværere at komme af med. Den såkaldte illikviditetspræmie er med til at trække afkastet op.

»Vi går ikke ind i det her, hvis vi kunne lave den samme risiko på det likvide marked. Derfor er det klart, at der er en merpræmie forbundet med det, og den her investering vil give os et ganske pænt afkast,« siger Thomas Otto Rohold, der ikke vil uddybe nærmere hvor stort et afkast, Danica regner med at få.

Han siger, at investeringen i Cembrit er en typisk investering, som Danica kommer til at lave flere af.

»Vi investerer ikke i noget, som vi ikke kan forstå og ikke kan sætte os ind i hvilke risici, der ligger bagved,« siger Thomas Otto Rohold.

Cembrit fremstiller såkaldt fibercement, som er et byggemateriale, der bliver brugt til tag og facader. Det består hovedsageligt af cement, der ved blanding med fibre opnår en langt højere styrke, end for eksempel beton har.

»Markedet for fibercement har under finanskrisen taget markedsandele fra andre konkurrerende produkttyper. Salget er bredt funderet i hele Europa, og Cembrits strategi med at dedikere en stor del af medarbejderne til netop at sikre en stærk forankring af salget i lokalområderne, tiltaler os,« siger Thomas Otto Rohold.

Danica Pension er en af Danmarks største pensionskasser og forvalter 358 milliarder kroner for 600.000 kunder.