Danica klar med milliard-planer for centre

Danmarks største butikscenterejer har ofte 50 projekter om året – de tre største runder 1,5 mia. kr.

Danmarks største butikscenterejer har ofte 50 projekter om året – de tre største runder 1,5 mia. kr.. En af disse ses på billedet, Randers Storcenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 16 indkøbscentre til en værdi af cirka 13 milliarder kroner er Danica Pension landets største centerinvestor, og det udløser masser af projekter med ombygninger, moderniseringer og udvidelser.

»Vi har omkring 50 årlige projekter lige fra mindre ombygninger på nogle få hundrede tusinde kroner, fordi en lejer bliver udskiftet, til udvidelser for trecifrede millionbeløb,« sagde Eva Handest, ejendomschef for butikscentre i Danske Banks pensionsselskab, forleden på en konference holdt af kursusvirksomheden Byens Ejendom.

I øjeblikket ligger tre store projektforslag på hendes bord – dog uden endeligt grønt lys internt i Danica og uden færdige forhandlinger og godkendelser fra myndighederne.

Såvel Amager Centret som Randers Storcenter og Lyngby Storcenter skal gerne moderniseres og udvides – med foreløbige budgetoverslag på samlet op imod 1,6 milliard kroner.

Flere kvadratmeter

Fælles for de store investeringer er, at de gerne skal tilføre nye arealer, som kan udlejes med højere indtægter. Samtidig skal projekterne omfatte moderniseringer af de eksisterende lokaler, og at der bliver plads til spisesteder – de trækker nemlig ekstra kunder til butikkerne.

Helt overordnet skal investeringerne sikre et fornuftigt afkast. Danica indarbejder også energioptimeringer eller udfører selvstændige projekter med eksempelvis at opsætte solceller samt at ændre belysning og ventilation.

Mest fremskredne er projektet om at udvide og modernisere Amager Centret, som har godt fat i amagerkanerne, men også runder 40 år i næste måned.

»Planerne omfatter energioptimering, nye lofter, nye gulve og ny belysning. Så håber vi at kunne omdanne førstesalen, som nu udgør en hestesko, så kunderne kan gå hele vejen rundt på etagen. Vi håber også at kunne inddrage lidt af p-huset og en indre gård, som nu bliver brugt til renovation – dermed kan vi få 3.500 ekstra kvadratmeter og udeservering for nogle flere spisesteder. Samlet løber projektet op i noget, der ligner 400 millioner,« sagde Eva Handest.

Holms Bageri rykker ind – bekvemt ved metrostationen, så de rejsende kan tanke op på vejen – ligesom flere andre spisesteder er på vej. Cafékæden Dalle Valle er allerede rykket ind, og det har løftet besøgstallet.

Centret skal også have et »mere urbant udtryk«, så det bliver mere tydeligt, at dele af komplekset er gamle fabrikshaller med et rebslageri.

Trængsel i Lyngby

Eva Handest håber, at Amager-planerne kan blive realiseret frem til 2017. Nogenlunde samtidig håber hun også at kunne igangsætte og afslutte et projekt til en kvart milliard i Randers Storcenter.

Planerne for det kronjyske center fra 1998 omfatter en udvidelse på mindst 5.000 kvadratmeter. Det skal trække nye typer af butikker og især spisesteder til og give eksisterende butikker mulighed for at udvide.

Lidt længere ude i fremtiden vil Eva Handest og Danica gerne investere over 900 millioner i at etablere Lyngby Bymidte. Med en placering lige syd for Lyngby Storcenter bliver det en slags udvidelse af det nordkøbenhavnske center, som slog dørene op i oliekriseåret 1973.

De foreløbige planer omfatter nye arealer til butikker og cafeer på 8.000 kvadratmeter – lidt mere end en hel fodboldbane – samt 5.500 kvadratmeter kontorer og 900 kvadratmeter boliger. Desuden skal der etableres flere p-pladser, og de nye kvadratmeter skal kobles sammen med storcentret.

Lige nord for storcentreet er Danica Pension selv i gang med det såkaldte Kanalvejsprojekt med blandt andet nyt Microsoft-hovedsæde, flere hundrede boliger og supermarked. Byggeriet, til anslået 1,2 milliard kroner, gør, at det centrale Lyngby og vejene ikke kan magte flere større projekter samtidig.

Eva Handest vurderer derfor, at Lyngby Bymidte-planerne kan omsættes til byggeaktivitet fra 2018 og formentlig et par år frem – og så er projektet ikke færdigforhandlet med rådhuset, understreger hun.

Snore og solceller

For blot et halvt år siden klippede Eva Handest sammen med blandt andre borgmester Jørgen Glenthøj (K) snor over, da Frederiksberg Centret – efter tre års byggefase – voksede med en ekstra etage og 25 nye butikker og spisesteder. Dét projekt var flere år undervejs og løb op i næsten 600 millioner kroner.

Også mange mindre projekter løber af stablen. I dette efterår investerer Danica Pension omkring 15 millioner kroner i at energioptimere City 2-centret i Høje-Taastrup. Sidste år søsatte pensionskæmpen et projekt til 60 millioner kroner om solceller på taget af City 2 og syv andre centre.

Et kvalificeret gæt er, at Danica Pension inden længe går i gang med at renovere og optimere tre mindre centre: Helsingør Bycenter, Hvidovre C og Ishøj Bycenter.

De blev sat til salg sidste år, fordi Danica Pension opfatter sig som bedst til de helt store centre. Men for nylig blev salgsprocessen stoppet, fordi Danica og de mulige købere ikke kunne enes om prisen. Derfor fortsætter Danica Pension som ejer og kigger nok grundigt på, hvordan drift og økonomi i de tre centre kan optimeres.