Dania Capitals fremgangsmåde vækker opsigt

Det vækker undren, at tre partnere fra Realdanias nu lukkede kapitalfond kan stikke omkring 45 mio. kr. i lommen, selv om de har tabt næsten alle de 600 mio. kr., som de har investeret for Realdania.

De tre partnere i den nu lukkede Dania Capital stod for en række fejlinvesteringer - blandt andet i møblekæden Biva, der senere gik konkurs - men formåede at indkapsle en enkelt succesrig investering i boligselskabet Kuben, hvilket de fik en klækkelig milliongevinst ud af. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Tre tidligere partnere fra kapitalfonden Dania Capital forlader den katastrofale og nu lukkede fond med mindst 45 mio. kr. Det sker, selv om de har mistet næsten alle de 600 mio. kr., som de tre partnere for ti år siden blev sat til at investere for den hovedrige fond Realdania.

En opfindsom konstruktion har gjort det muligt. De tre – Thomas Dywremose, Jørgen Jensen og Anders Schmidt-Bruun – indkapslede nemlig deres eneste succes – investeringen i ejendomselskabet Kuben – i en særlig fond. På den måde måde kunne de undgå at blande investeringen i Kuben sammen med deres mange fejlslagne opkøb, der blandt andet tæller investeringen i møbelvirksomheden Biva.

Fremgangsmåden er højst usædvanlig, lyder det fra en af Danmarks førende eksperter i kapitalfonde, ekstern lektor ved CBS Robert Spliid, der også har skrevet en bog om de toneangivende kapitalfonde i Danmark.

»Det er generelt sådan, at partnerne får et gebyr ud fra hele fondens udvikling. Gør man ikke det, kan partnerne lave ti investeringer, hvor fem går godt, og hvor fem andre ikke år godt. På den måde vil partnerne få et stort gebyr for ikke at have leveret noget som helst. Derfor er standarden i kapitalfondene, at man får et gebyr for den samlede udvikling i de transaktioner, der er lavet,« forklarer Robert Spliid, som understreger, at han udtaler sig generelt og ikke specifikt om Dania Capital.

Berlingske har talt med flere investorer og partnere i andre kapitalfonde. De ønsker ikke at bliver citeret, men understreger, at det er en meget alternativ måde at sætte en investering op på.

Indsatsen i Dania Capital var en fiasko

Også på Christiansborg vækker sagen undren. Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, har i en årrække fulgt erhvervslivets bonusordninger tæt og primært i finanssektoren.

»Jeg ved ikke noget om de tre partneres ordning, men hvis der ikke er overskud i fonden, er det meget besynderligt, at partnerne får pengene. Det ser meget mystisk ud,« siger han.

Da de tre partnere overtager Kuben udsender Realdania en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at det er selve Dania Capital, der overtager selskabet. Men Kuben bliver lagt i en særlig søsterfond og den specielle konstruktion blev skabt for at få de tre partnere til at tage ansvar for at få vendt Kuben, siger Realdania direktør Jesper Nygård.

Han siger, at Realdanias beregninger viser, at de tre kan gå fra fonden med et beløb, der en andelse mindre end det, som en gennemgang af regnskaberne viser. Han vil dog ikke ind på, hvor stor forskel der er på Realdanis tal, og de tal, som statsautoriseret revisor Alfred Grinderslev via regnskaberne har beregnet for Berlingske.

»Jeg er enig i, at de samlet set får rigtig mange penge, men aftalegrundlaget er markedskonformt. I Dania Capital leverer de en fiasko, mens de skaffer os et højt tocifret millionbeløb i forbindelse med opsplitningen og salget af den oprindelige Kuben-koncern. En indtjening, der er med til at reducere vores tab på Kuben,« siger Jesper Nygård.

En særdels dyr lærestreg

Ifølge Jesper Nygård gav Realdania dem lov til at læggge Kuben i en særlig fond, fordi Realdania ellers frygtede, at de tre manglede et incitament til at vende udviklingen og få Kuben solgt. Men Jesper Nygård siger også, at han godt kan forstå, hvis nogen mener, at det ser mærkeligt ud, at de tre kan forlade den lukkede Dania Capital med et stor beløb, efter at de har mistet 600 mio. kr. af Realdanias penge.

»Jeg er rigtig ærgerlig over, at det her eksperiment ikke er lykkes. Det har været en særdeles dyr lærestreg, og vi ved nu, at sådan her skal vi ikke gøre igen. Det er selvfølgelig ærgerligt, at nogen kommer ud af den her øvelse med penge. Men dét at få folk til at gøre deres yderste koster et vederlag. Også selv om resultatet i Dania Capital er en stor fiasko,« siger Jesper Nygård, dr også afviser, at Realdania igen vil forsøge sig med deres egen kapitalfond.

»Vi har lavet nogle eksperimenter ved at købe Kuben og stifte Dania Capital for at fremme vores filantropiske arbejde og vores mission. Det her har vist, at det var rigtig skidt at gøre det. Konklusionen af det her er, at vi fremover ikke skal være majoritetsejere i kommercielle investeringer,« siger Jesper Nygård.

De tre partneres fælles selskab, hvor pengene fra investeringerne i Dania Capital kommer ind, viser, at det i de seneste fire år har skabt et overskud på 55 mio. kr. med direkte henvisning til de opgaver, som teamet har løst for Realdania.

Private forrreningsmæssige aktiviteter

Det er muligt, at flere penge vil komme ind fra Kuben, men en af partnerne i Dania Capital Anders Bruun-Schmidt siger, at de videre detaljer hører under privatsfæren.

»Det har jeg ingen kommentar til. Det er vores private forretningsmæssige aktiviteter, og dem vil jeg ikke udtale mig om,« siger han.

Anders Bruun-Schmidt vil dog gerne oplyse, at udviklingen i Dania Capital ikke forløb som planlagt, da kapitalfonden blev lanceret i slutningen af 2003.

»Vi havde et mandat inden for bygge- og anlægssektoren. Det har været en af de brancher, der har været hårdest ramt under finanskrisen, så det er klart, at det er ikke blev nogen Pandora,« siger Anders Schmidt-Bruun.

Realdanias tidligere direktør Flemming Boreskov, der stod i spidsen for Realdania, da Dania Capital blev oprettet, har ikke ønsket at kommentere denne artikel.