Dania Capital er landets dårligste kapitalfond

Kapitalfonden Dania Capital er hårdt ramt af den økonomiske afmatning. Fonden, der arbejder med penge fra Realdania, kæmper med røde tal hos næsten alle porteføljeselskaberne, og det sender Dania Capital ned i bunden af dagbladet Børsens sammenligning af, hvordan kapitalfondene klarede sig i 2009.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dania Capital har været ramt af massive problemer, siden den blev stiftet i 2003, da formålet var at investere i virksomheder, der var leverandører til byggeriet. Siden er mange af investeringerne gået skævt.

»Udgangspunktet for Dania Capital var et forholdsvis snævert investeringsmandat, hvor investeringer skulle foretages i virksomheder med relation til bygge- og anlægsbranchen. Som bekendt er denne branche kendetegnet ved at være en af de brancher, der er hårdest ramt af finanskrisen og den økonomiske afmatning,« siger Anders Bruun-Schmidt, der er partner og finansdirektør i Dania Capital.

I alt har fonden siden starten foretaget seks investeringer, hvor den ene var overtagelsen af Realdanias nødlidende ejendomsadministrator Kuben, der er splittet op i mindre selskaber. Af de resterende fem investeringer har Dania mistet hele investeringen i de to selskaber Biva og Hammel Møbelfabrik.

Biva blev tvangsovertaget af den islandske bank Straumur, mens Hammel Møbelfabrik gik konkurs sidste år. Tilbage er Novenco, der producerer ventilations- og køleanlæg til marine- og offshoreindustrien, og er med en omsætning på godt 700 mio. kr. den klart største virksomhed i Dania Capitals portefølje.

Virksomheden var tabsgivende i 2009 ligesom de sidste to investeringer Novenco Fire Fighting og Wiking Gulve. Alle tre er i konjunkturfølsomme brancher. Anders Bruun-Schmidt mener dog, at udsigterne er mere lyse for fondens porteføljeselskaber.

»De betydelige omkostningstilpasninger, der er foretaget i selskaberne, belaster også regnskaberne på den korte bane. Selvom det ikke kan læses i regnskaberne, er virksomhedernes forudsætninger bedre - men markant bedre resultater er afhængige af bedre konjunkturer i de brancher, virksomhederne bevæger sig i. I den forbindelse er det positivt, at selskaberne kun har almindelig driftsfinansiering, men ingen akkvisitionsgæld (anskaffelsesgæld, red.) at skulle servicere,« siger Anders Bruun-Schmidt.