Danfoss ser stort potentiale i Apples datacenter

Danfoss, der er én af verdens førende virksomheder inden for energieffektive køle- og fjernvarmeløsninger, ser store forretningsmuligheder i grønne datacentre som det, Apple vil bygge i Viborg.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske industrikoncern Danfoss, der blandt andet leverer energieffektive komponenter til køling og fjernvarme, ser store muligheder grønne datacentre, som det Apple vil opføre i Viborg.

Danfoss er allerede involveret i flere projekter, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

“Når regeringer, banker og store virksomheder skal sørge for stabile systemer døgnet rundt, er pålidelighed og energieffektivitet afgørende. Vores køleteknologier hjælper dem med at opnå det. Derfor står vi stærkt i datacenterindustrien, hvor vi oplever mere end 10 % vækst om året,” siger Jürgen Fischer, der er direktør for Danfoss forretningsegment for køling.

Ifølge Danfoss vokser markedet for grønne datacentre i øjeblikket med mere end 27 pct. årligt, fordi regeringer, banker og store virksomheder investerer markant i nye centre til at lagre den stigende mængde af data, og Apples milliardinvesteringer i Irland og Danmark bekræfter denne tendens.

Det skaber både vækst og store muligheder for den danske højteknologiske industrivirksomhed, fordi investorerne har stor fokus på energieffektivitet, som både reducerer omkostningerne og CO2-udledningen.

Ifølge Danfoss står datacentre for to pct. af verdens elektricitet, og omkostningerne til strøm udgør mellem 20 og 60 pct. af driftsudgifterne i et datacenter. En stor del af udgifterne går til køling af anlæggene, og det er her Danfoss, der er én af verdens førende leverandører af energieffektive teknologi til køleløsninger, ser forretningsmuligheder.

Danfoss arbejder allerede i dag sammen med f.eks. engelske udbydere af klimaløsninger, og ifølge selskabet har det betydet, at Danfoss og de engelske udbydere har kunnet leverer køleenheder baseret på Danfoss-teknologi, som givet ejerne af datacentrene en årlig besparelse på 30 pct. på energiforbruget.

Men en investering som Apples i Viborg skaber ikke kun forretningsmuligheder for Danfoss inden for køling. Apple og Viborg Kommune har planer om at udnytte spildvarmen fra det nye datacentre til fjernvarmen.

Her har Danfoss sammen med andre danske spillere inden for fjernvarme også løsninger, der kan gøre det muligt.