Danfoss ramt af svært marked

Als-industrikoncernen mærker en lille tilbagegang på omsætningen i halvåret - og en stor tilbagegang på resultatet. Ledelsen peger på den fortsatte økonomiske afmatning som årsag.

Foto: Claus Fisker
På trods af tilbagegang på både top- og bundlinje kalder Danfoss-ledelsen sit halvårsregnskab for »tilfredsstillende«. Tallene i regnskabet, der er blevet offentliggjort torsdag morgen, vidner dog om, at Als-koncernen stadig bliver påvirket markant af den økonomiske afmatning.

Omsætningen i første halvår er faldet to procent i forhold til samme periode sidste år til 16.815 millioner kroner, mens resultatet dykker hele 17 procent til 979 millioner kroner.

Danfoss' administrerende direktør Niels B. Christiansen erkender da også, at det er svære tider lige nu.

»Som resten af branchen ser vi dog også afmatning i efterspørgslen i USA og Europa. Mest iøjnefaldende er udviklingen på det europæiske marked for solceller, der på det nærmeste er kollapset efter en periode med stor usikkerhed og ændringer i de politisk bestemte rammevilkår. Derfor er det meget usikkert, hvordan markedet vil udvikle sig den resterende del af året,« siger Niels B. Christiansen i en kommentar i regnskabet.

Den administrerende direktør peger specielt på solcellemarkedet som den væsentligste årsag til, at Danfoss-koncernen ikke er kan matche sidste års resultat. Og når det kommer til fremtiden for solcellemarkedet, så er der uvished om, hvilken vej, det hele går.

»Som resten af branchen ser vi dog også afmatning i efterspørgslen i USA og Europa. Mest i øjnefaldende er udviklingen på det europæiske marked for solceller, der på det nærmeste er kollapset efter en periode med stor usikkerhed og ændringer i de politisk bestemte rammevilkår. Derfor er det meget usikkert, hvordan markedet vil udvikle sig den resterende del af året« forklarer Niels B. Christiansen.

Danfoss blev hårdt ramt af krisen, da den satte ind for fem år siden. Halvdelen af virksomhedens omsætning kommer fra Europa, og da det er den verdensdel, der stadig hænger fast i krisesumpen, kan Danfoss ikke undgå at mærke konsekvenserne af den lave vækst.

På trods af et svært første halvår fastholder Danfoss-ledelsen forventningerne til årets resultat. Det lyder stadig på en omsætning, der vil vise »en beskeden« vækst i forhold til 2012 og en bundlinje, der vil vokse på linje med omsætningen. Danfoss omsatte i 2012 for 34 milliarder kroner.

Forventningen til væksten på Danfoss' markeder beskrives i regnskabet som »beskeden«. Derfor fastslår virksomhedsledelsen da også, at den vil »fastholde sin lønsomhed gennem løbende forbedringer af driften og de allerede igangsatte målrettede strategiske tiltag«.