Danfoss på fjernvarme-eventyr i Tyskland

I jagten på vækstlommer i en stagnerende verdensøkonomi har Danfoss kastet sig over det tyske fjernvarmemarked. Men intet kommer af sig selv. Danfoss må selv gøde jorden og opdyrke markedet.

Lars Tveen er nyudnævnt direktør for Danfoss Heating. Foto: Danfoss Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I jagten på vækst har Danfoss ikke kun måttet ændre selvopfattelse fra at være leverandør af komponenter til at levere løsninger, der giver fordele for kunderne. Den sønderjyske industrikoncern har måttet lære sig kunsten at opdyrke et marked.

Et af de områder, som Danfoss’ topchef, Niels B. Christiansen, udpeger som en vækstlomme, der lyser rødt på den »heat map«, koncernchefen bruger til at orientere sig i et stagnerende verdensmarked, er fjernvarme i Tyskland.

Her satser Danfoss i øjeblikket massivt. Selskabet arbejder i øjeblikket på at komme til at udbygge og modernisere fjernvarmenettet i den sydtyske by Karlsruhe. Ud over at skaffe ordrer i bøgerne er målet at være med til at opbygge en topmoderne fjernvarmeinfrastruktur, der kan fungere som show case og være med til at bryde isen i andre tyske byer.

I dag dækker fjernvarme 13 pct. af den tyske varmeforsyning. Målet er at nå op på 25 pct. af varmeforsyningen i 2020. I Danmark, som sammen med Sverige er blandt de europæiske lande, der er længst fremme inden for fjernvarme, er andelen oppe på 65 pct.

Samtidig er Tyskland midt i gennemførelsen af en ambitiøs omstilling af energisektoren i mere energieffektiv og grøn retning, lige som de tyske politikere har sat gang i en afvikling af landets atomkraftværker.

Det er en mulighed, som Danfoss håber at kunne udnytte.

»Hvor vi tidligere opfattede os selv som leverandører af ventiler og andre komponenter til fjernvarmeselskaber, ser vi i dag os selv som dem, der skal udvikle fjernvarmemarkedet. Vi er allerede rigtig godt i gang i Kina, hvor vi bl.a. har fået en stor ordre i Anshan, men nu rykker vi også ind i centret af Europa, i Tyskland, hvor vi ser rigtigt store muligheder,« siger Lars Tveen, der netop er blevet udnævnt til direktør for Danfoss Heating, som bliver et af Danfoss’ fire selvstændige segmenter.

Danfoss har etableret et tæt samarbejde med Kraftwerk Karlsruhe. Formålet er ikke, at alle indbyggere i Karlsruhe nødvendigvis skal skifte til fjernvarme, men at finde ud af, hvordan fjernvarme kan komme til at spille en central rolle i Karlsruhes samlede byudvikling og energiforsyning.

»100 pct. fjernvarme er ikke nødvendigvis lykken. Det skal kombineres med varmepumper og grøn energi. Men det er vigtigt, at man får tænkt fjernvarme med ind i løsninger, fordi det er en af de mest intelligente måder, man kan kombinere energieffektivitet og grøn energi på. På den måde kan fjernvarme løse mange af de balanceproblemer, som findes i det tyske energisystem, hvor man bl.a. har satset stort på solenergi,« siger Lars Tveen.

Danfoss’ arbejde med at opdyrke fjernvarmemarkedet sker i samarbejde med rådgivende ingeniører og andre leverandører til fjernvarmeværker.

Men det er Danfoss, der har sat sig i spidsen for at fremme udviklingen. Og Lars Tveen har intet imod, hvis det bliver sådan fremadrettet, at politikere, energiselskaber og andre interessenter opfatter Danfoss som den partner, de skal henvende sig til, for at finde den rigtige energiløsning.

»Vi tager i dag en langt større del af værdikæden. Det er nødvendigt, hvis vi i sidste ende vil have solgt nogle af vores produkter, for udviklingen kommer ikke af sig selv,« siger Lars Tveen, der dog bliver hjulpet på vej af det faktum, at kraftværker får stadig sværere ved at tjene penge på elektricitet og derfor ikke længere ser varme som et spildprodukt, de ikke har incitament til at udnytte kommercielt. Ud over at få etableret en show case i Karlsruhe arbejder Danfoss Heating intensivt med lobbyarbejde. På globalt plan er Danfoss én af de virksomheder, der har sat sig i spidsen for et FN-initiativ, der skal fremme udbredelsen af fjernvarme og fjernkøling i byer verden over.

Og i Tyskland er Danfoss også en aktiv deltager, når det gælder energimesser, at hæve flaget i fagblade, skabe opmærksomhed blandt politikere og i det hele taget dyrke public affairs.

»Det giver os et forspring rent konkurrencemæssigt, at vi kommer fra Danmark, der er nr. ét i verden til fjernvarme. Vi har ingen konkurrenter, der er så langt fremme, som vi er. Men det er stadig en kæmpe udfordring at få udbygget tysk fjernvarmenet. Vi er stadig kun i fase 1, hvor vi indgår partnerskaber med beslutningstagere for at finde de rigtige løsninger. Først i fase 2 kan vi begynde at sælge vores komponenter,« siger Lars Tveen.