Danfoss og Bosch indgår fornuftsægteskab

For en højteknologisk industrivirksomhed som Danfoss er det et dagligt kapløb at bevare det teknologiske forspring i forhold til konkurrenterne.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er én af grundene til, at koncernen nu investerer i et joint venture med den tyske industrigigant Bosch om at udvikle og fremstille ny, energieffektiv teknologi til kompressorer. Teknologien skal bruges i varmepumper, aircondition og køleanlæg og vil, hvis alt går som planlagt, betyde betydelige energibesparelser.

»Danfoss og Bosch står hver for sig på stærke teknologifødder. Vi har vurderet, at vi tilsammen kan opnå et forspring i forhold til konkurrenterne på den længere bane ved at kombinere vores kompetencer,« siger Kim Fausing, der er koncerndirektør med ansvar for drift og forskning hos Danfoss.

I en branche, hvor konkurrencen om at komme først med den nyeste og mest energieffektive teknologi er stor, vil ingen af parterne afsløre, hverken hvad samarbejdet konkret går ud på, eller hvor meget de to parter investerer i joint venturet, som vil være ejet 50-50 af Danfoss Commercial Compressors og Bosch Thermotechnik.

Et fælles forsknings- og udviklingsteam vil blive placeret i Lollar i Tyskland, mens Danfoss kommer til at stå med ansvaret for salg og marketing, når produkterne på et tidspunkt bliver en realitet.

»Kompressorteknologien vil blive brugt i meget energieffektive og miljøansvarlige applikationer som varmepumper, aircondition og kølesystemer. Etableringen af joint venturet giver os mulighed for at geare vores forsknings- og udviklingsressourcer,« siger Ulrich Schmidt, der har ansvaret for produktion og kvalitetsstyring hos Bosch Thermotechnik.

Ifølge Kim Fausing er det første gang, at Danfoss indgår et joint venture om forskning og udvikling med Bosch, men det er langtfra første gang, Danfoss har brugt et joint venture til at tage et teknologisk spring fremad.

Danfoss foran ny vækstfase

Danfoss, der de senere år har slanket sin forretning, står nu i begyndelsen af en ny vækstfase. Udover opkøb, som det overtagelsestilbudet på den finske frekvensomformervirksomhed Vacon, er én af vejene til vækst, at lancere nye produkter, der er teknologisk foran konkurrenterne.

»I den fase, vi er i nu, har vi brug for innovation til at accelerere vores vækst. Vi har brug for at kunne levere nye, smartere og mere energieffektive produkter end vores konkurrenter, og vi skal kunne gøre det løbende. Derfor har vi hele tiden en pipeline og planer for, hvilke teknologier, vi skal have på markedet på tre, fem og ti års sigte,« siger Kim Fausing.

Samarbejdet med Bosch hører til blandt de projekter, der skal kaste nye produkter af sig på længere sigte, hvilket vil sige inden, der er gået fem til ti år.

»For en virksomhed som Danfoss, der lever af at sælge de nyeste og teknologisk mest avancerede produkter på markedet, er forskning og udvikling lidt at sammenligne med et væddeløb. Konkurrenterne er jo også fokuseret på at udvikle nye og energieffektive produkter, og samtidig står konkurrenterne på spring til at efterligne vores teknologier, så snart de er på markedet,« siger Kim Fausing.

Derfor bruger Danfoss meget tid på at patentbeskytte sine opfindelser, og på at støvsuge markedet for de nyeste teknologier, og få adgang til dem, der er relevante.

»Joint venturet med Bosch sikrer os for eksempel hurtigere adgang til ny teknologi, end hvis vi selv skulle have opfundet den. Udfordringen bliver nu at få teknologien til at performe i vores kompressorer,« siger Kim Fausing.