Danfoss har mistet sin dronning

"Man skal ikke undervurdere den overordentligt store betydning, Bitten Clausen har haft som kulturbærer af de tanker og værdier, som Danfoss-stifteren, Mads Clausen, havde med sin virksomhed," skriver erhvervskommentator Jens Chr. Hansen om den nu afdøde Bitten Clausen.

"Man skal ikke undervurdere den overordentligt store betydning, Bitten Clausen har haft som kulturbærer af de tanker og værdier, som Danfoss-stifteren, Mads Clausen, havde med sin virksomhed," skriver erhvervskommentator Jens Chr. Hansen om den nu afdøde Bitten Clausen. Foto: Palle Hedemann Fold sammen
Læs mere

Egentlig ved vi meget lidt om Bitte­n Clausen. I hvert fald udadtil. Her optrådte hun altid ydmygt, beskedent. Hun befandt sig bedst i baggrunden. Venligheden selv. Man skal dog ikke undervurdere den overordentligt store betydning, Bitten Clausen har haft som kulturbærer af de tanker og værdier, som Danfoss-stifteren, Mads Clausen, havde med sin virksomhed. Blandt andet med det sociale ansvar over for medarbejderne og ansvaret over for lokalområdet. Bitten Clausen føjede en ekstra personlig dimension til, nemlig med et prædikat som bærer af almindelig ordentlighed.

Samtidig har hun som familiens overhoved i en række betydende sager for Danfoss haft det afgørende ord – ikke mindst om familiens placering i Danfoss-virksomhedens ledelse – og også haft det afgørende ord med hensyn til at besætte den svære topchefpost i Danfoss. Først med eksterne topchefer og på et tidspunkt med sønnen Jørgen Mads Clausen. Den post som Niels B. Christiansen siden 2008 med stor succes har bestridt.

Bitten Clausen opnåede den exceptionelt høje alder af 103 år. Født i 1912 og dermed har hun oplevet et Danmark udvikle sig fra et landbrugssamfund til en moderne højteknologisk velfærdsnation, blandt andet med Danfoss-produkter som en af byggestenene. Hele to verdenskrige har hun oplevet, en lille håndfuld royale overhoveder og så mange statsministre, at det ikke giver mening at tælle.

Hun har fra første parket kunnet se familiens egen virksomhed udvikle sig til en ikonvirksomhed i Danmark. Danfoss-brandet hører til blandt de absolut bedste i Danmark og har tillige en vægtig, global placering. Stiftet i september 1933 af den energiske, iltre ingeniør, fabrikant, iværksætter og bondesøn fra Nordals, Mads Clausen. Da de blev gift i 1939, giftede hun sig ikke alene med Mads Clausen, men også med virksomheden Danfoss.

Hvor godt, Bitten Clausen egentlig var klædt på til at overtage Danfoss-depechen ved Mads Clausens alt for tidlige død i 1966, er ikke til at vide, men enken tog i hvert fald ansvaret på sig som formand i virksomheden. Det var også hende, der havde det sidste ord, da den erhvervsdrivende fond, Bitten og Mads Clausens Fond, blev stiftet i 1971. En aktiv ejerfond med hende på formands­posten frem til 1999.

I en fondsvirksomhed som Danfoss kæmper familien til stadighed for at finde kvalificerede emner blandt familiens egne til de øverste ledelsesposter. Det er en uhyre svær proces.

Man behøver således ikke at have kvaliteterne, fordi man har efternavnet. Nok tilhører Clausen-familien og de efterhånden mange medlemmer i familien gruppen af milliardærer i Danmark, men med en familie­arv følger også en tung forpligtelse. Nemlig forpligtelsen til at sikre virksomhedens langsigtede overlevelse.

Derfor var det givetvis også en svær proces med mange overvejelser for Bitten Clausen, da hun i sin tid skulle beslutte at lade sin egen søn, Jørgen Mads Clausen, overtage posten som topchef. Var han kvalificeret, var han klar, og kunne han bevare respekten internt i virksomheden? Det lykkedes.

Jørgen Mads Clausen ekspanderede virksomheden, men måtte også gøre dyrekøbte erfaringer. Der var således flere fejlsatsninger og ikke mindst mange forskellige forretningsområder. I dag er Danfoss en mere fokuseret virksomhed med styr på sine kerneforretninger og en bundlinje, der giver Danfoss mulighed for at købe op.

Familien Clausen har internt i Danfoss-gruppen et helt konkret uddannelsesprojekt for familiens egnede kandidater. Dette familie­program har foreløbig resulteret i, at næste generation – børnebørn af Bitten Clausen – er med i nogle af de helt centrale bestyrelser. For at bestå dette familieprogram skal familiemedlemmet være udstationeret flere steder i Danfoss’ dattervirksomheder rundt om i verden. Man skal kende virksomhedens DNA.

Bitten Clausen var i et par menneskealdre den sønderjyske dronning, og i flere årtier også med et tæt venskab til det rigtige kongehus, især venskabet med dronning Ingrid.

Ud over råd hos familiemedlemmerne har Bitten Clausen også søgt gode råd uden for Danfoss-murene. Blandt andet ved at få medlemmer fra andre familieklaner ind i Danfoss-bestyrelsen. Således har både familien Kähler (Rockwool) og Michael Jebsen fra Rhederi Jebsen fra Aabenraa, men med hovedkontor i Hong Kong, på et tidspunkt været med i Danfoss-bestyrelsen.

Danfoss er i Danmark mest kendt som termostatvirksomheden Danfoss, men i den globale verden førende inden for flere forskellige områder med fremtidens teknologiløsninger. En udviklings- og produktionsvirksomhed, som pynter på danmarkskortet med tusindvis af arbejdspladser i Danmark.

Men – må Danfoss også sande i disse dage, når familien, medarbejderne og lokalsamfundet sørger over tabet af Bitten Clausen – en familievirksomhed som kun kan overleve på langt sigt, hvis familien kan blive enig om den langsigtede strategi.

Bitten Clausen efterlader sig et tomrum. Det fælles kompas er der ikke længere, andre i familien må overtage forpligtelsen med at være det overordnede fælles samlingspunkt.

Familien oplyser, at Bitten Clausen stedes til hvile fra Havnbjerg Kirke, hvor også Mads Clausen er begravet. Begravelsen finder sted under private former.