Danfoss går sammen med General Electric om revolutionerende fremtidsteknologi

Den danske industrikoncern Danfoss rykker op i elektronikindustriens superliga med en ny, strategisk samarbejdsaftale med amerikanske General Electric. Samtidig etablerer den sønderjyske virksomhed produktion i staten New Yorks svar på Silicon Valley.

Claus A. Petersen, der er direktør for Danfoss Silicon Power Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danfoss etablerer via sit datterselskab Danfoss Silicon Power produktion i staten New York i USA og indgår samtidig et strategisk samarbejde med den amerikanske industri-gigant General Electric.

Med samarbejdsaftalen rykker Danfoss op i den absolutte superliga i elektronikindustrien. Samarbejdet gør nemlig virksomheden til verdens førende producent af en helt ny generation af powermoduler lavet af halvlederen silicium-karbid (SiC), som er et af verdens hårdeste stoffer kun overgået af diamanter. General Electric er verdens førende inden for udviklingen af silicium-karbid-chips, også kaldet SiC-chips.

Danfoss powermoduler er afgørende for, at man kan styre elektriske motorer og bruges i dag i stor stil, når f.eks. sol- eller vindenergi skal sendes ud i det elektriske system.

I takt med, at elektriske biler vinder mere og mere frem, har Danfoss også skabt en hastigt voksende forretning i at sælge powermoduler til styring af elektriske motorer i biler, f.eks. i forbindelse med servostyring. 25 mio. biler kører i dag rundt med et powermodul fra Danfoss.

I dag fremstiller Danfoss powermodulerne med almindeligt silicium, det stof, som har lagt navn til Silicon Valley. Den nye typer powermoduler baseret på silicium-karbid er mindre, og kan gøre elektroniske enheder hurtigere og mere effektive.

De nye powermoduler ventes ifølge Danfoss at revolutionere teknologien inden for sol- og vindenergi samt kommende generationer af el- og hybridbiler.

»Det er et meget vigtigt skridt for Danfoss og for virksomhedens fremtidige vækstplaner i USA, som udgør vores største marked. Samarbejdet med General Electric har stor strategisk betydning for Danfoss, og vi har tilsvarende store forventninger til den viderre udvikling på dette højt specialiserede område,« siger Danfoss kommende topchef Kim Fausing i en pressemeddelelse.

Claus A. Petersen, der er direktør for Danfoss Silicon Power, er også begejstret.

»General Electric er verdens førende inden for silicium-karbid-teknologi, og vi har udviklet powermoduler, som passer godt sammen med deres produkter. Med samarbejdsaftalen sikrer vi, at vi kommer med på den kæmpe vækst inden for området, som alle forventer kommer inden for de næste år,« siger Claus A. Petersen.

Samarbejdsaftalen blev offentliggjort fredag eftermiddag af New Yorks guvernør Andrew M. Cuomo. Staten New York spiller nemlig en stor rolle i Danfoss kommende elektronik-eventyr.

I et forsøg på at tiltrække højteknologiske arbejdspladser til delstaten blev det offentligt-private partnerskab New York Electronics Manufacturing consortium med tilhørende programmer etableret i byen Utica. Konsortiet har samlet investeret mere end 140 mia. kr. i at skabe staten New Yorks svar på Silicon Valley og rykke højteknologisk arbejdspladser til området.

Danfoss nyder også godt af den amerikanske delstats iver efter at trække arbejdspladser til.

Det er nemlig staten New York, der finansierer alle startomkostninger og produktionsfaciliteter for Danfoss i Utica. Danfoss leaser bygninger og produktionsudstyr af delstaten.

»Det er rasende dyrt at etablere en så avanceret produktion, som den, vi etablerer nu i USA. Derfor har medfinansiering fra staten New York stor betydning for os. Kigger man rundt i halvledermarkedet, så ligger alle større produktionsfaciliteter på steder, hvor det offentlige har ydet tilskud,« siger Claus A. Petersen.

Det nye produktionsanlæg, som ventes at begynde at pakke den nye type powermoduler i 2018, kan fuldt udbygget beskæftige i omegnen af 300 medarbejdere. Så mange ansatte når Danfoss Silicon Power dog næppe inden for de næste fem år forudser Claus A. Petersen.

Selvom vækstmulighederne er meget store, tager det tid at omstille industrierne til at bruge den ny silicium-karbid-teknologi.

Prisen på elektronik baseret på silicium-karbid er i øjeblikket så høj, at det primært er den amerikanske militærindustri, der bruger det. Flyindustrien er imidlertid også meget interesserede, blandt andet fordi beregninger viser, at et fly kan blive op til 500 kilo lettere, hvis al elektronik overgår til at være silicium-karbid-baseret.

»Men i takt med at prisen på teknologien falder, vil vi se en udbredelse til mange andre områder, for eksempel bilindustrien. Men det vil tage nogle år, for vi har at gøre med en ret konservativ industri,« siger Claus A. Petersen.