Danfoss er klar til kamp efter milliardoverskud

Danfoss har trimmet fedtet af sidebenene - nu skal virksomheden vise, at den er klar til at gå i ringen.

Koncernchef Niels B. Christiansen har trimmet Danfoss både omkostningsmæssigt og organisatorisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrisen ramte Danfoss som en lige i højre, og omsætning og resultat tumlede i gulvet. Siden da har missionen lydt på en ting for koncernchef Niels B. Christiansen: At få Danfoss tilbage i trimmet kampvægt.

I det seneste år har Danfoss trimmet sidebenene, således at der eksempelvis nu er 20 procent færre varenumre i Danfoss Climate & Energy og der er arbejdet med at halvere antallet af leverandører inden 2015. Det seneste årsregnskab fra den sønderjyske familievirksomhed viser, at Danfoss præsenterer en omsætningsvækst på 7,5 procent til 33,9 milliarder kroner.

Og var det ikke for en gigantbøde på 669 millioner kroner i kartelsag i USA og hensættelser til aktieprogrammer, havde resultatet fulgt trop. Danfoss’ driftsresultat for 2011 endte på 4,2 milliarder kroner mod 3,3 milliarder året før. Men efter betaling af bøde og nedbringelse af selskabets gæld ender resultatet på 1,3 milliarder kroner - knap 65 millioner kroner under resultatet året før."Alt i alt står vi således godt rustet til 2012, der tegner mere usikkert, og hvor fokus, fleksibilitet og vores stærke portefølje af konkrete løsninger på klima og energiudfordringerne bliver afgørende for at fastholde resultater på niveau med et stærkt 2011," skriver ledelsen i årsrapporten.

Væksten ligger i BRIK-landene Det er især på markederne i udviklingslandene, at Danfoss høster sine frugter. Årsrapporten for 2011 viser således, at knap 20 procent af omsætningen nu ligger i Brasilien, Rusland, Indien og Kina, mens de modne markeder i USA og Europa stadig er påvirket af den økonomiske krise.

Med mindre gæld og større råderum i cash-flowet har Danfoss nu muligheden for investere i de markeder, hvilket ledelsen også åbner op for i årsrapporten.

"Den udvikling forventer vi vil intensiveres i de kommende år, og derfor vil vi også fortsat investere målrettet i disse markeder. Senest har vi i oktober 2011 lanceret en ny ambitiøs plan for at styrke vores tilstedeværelse i Indien, hvor vi fra 2012 vil investere i nye produktudviklings- og produktionsfaciliteter, ligesom vi også tidligere på året annoncerede nye investeringer i Kina som en del af Sauer-Danfoss’ vækstplaner," lyder det.