Danfoss: Derfor er vi med

Termostatkæmpen Danfoss har arbejdet med trådløs netforbindelse i sine termostater i flere år for at løse et lavpraktisk problem. Men nu banker fremtiden på døren.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Den danske termostatproducent Danfoss har i årevis arbejdet med en teknologi, der spås stor betydning i fremtiden. Allerede for over otte år siden begyndte Als-virksomheden at lege med trådløs forbindelse i nogle af sine produkter.

Danfoss valgte at satse på den nyudviklede teknologi fra den danskfunderede tech-virksomhed Z-Wave, men det er ikke kun for at dykke ned i mulighederne i den spirende teknologi. Det handlede lige så meget om, at Danfoss forsøgte at finde løsningen på et praktisk problem, forklarer Jesper Kjeldsen, der er ansvarlig for implementeringen af teknologien ved Danfoss.

»Grundlæggende gør den trådløse kommunikation det utroligt nemt at lave installationer i ét- og to-familieshuse, hvor det kan være svært at trække nye kabler. Og fordi Z-Wave-teknologien laver sit eget netværk, kan det trådløse signal bruge andre enheder i netværket til at komme rundt om forhindringer som f.eks køleskabe eller andre store metalobjekter, der normalt er en udfordring for trådløse signaler,« siger han og tilføjer:

»Derudover handler det om, at kunden får mulighed for at styre sit varmesystem fra en central konsol, og at der kan spare penge ved at styre forbruget bedre. Typisk er tilbagebetalingstiden på sådanne systemer mange år, men med de trådløse termostater er den to-tre år.«

Han forklarer, at de trådløse løsninger bliver mere og mere udbredte, da fordelene er åbenlyse, og da teknologien ikke i sig selv gør Danfoss-termostater væsentligt større og klodsede. Samtidig er de praktisk anvendelige. Det er de bl.a. fordi, at batterierne deri er af samme standardtype, som man køber i et supermarked.

Så de trådløse termostater æder sig stille og roligt ind på markedet i takt med, at ældre varmeanlæg og termostater bliver skiftet landet over og moderniseret. Jesper Kjeldsen mener, at man først er begyndt at se perspektiverne i teknologien.

»Det giver en masse muligheder, at man kan kommunikere med enhederne. Det i forbindelse med service, vedligehold og energioptimering, og så kan man lade systemerne arbejde sammen. Varmepumpen kan eksempelvis måske lige blive et par procent mere effektiv, hvis den får data fra termostaterne. Vi har bare set starten. Der er masser af muligheder,« lyder det fra Danfoss’ Jesper Kjeldsen.