Danfoss-chef venter stærkt andet halvår

En resultatnedgang på 17 procent i første halvår ryster ikke Danfoss-topchefen Niels B. Christiansen. Forventningen er, at andet halvår bliver godt, og at Als-koncernen derfor kan leve op til det forventede.

Danfoss' administrerende direktør Niels B. Christiansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
På trods af en resultatlussing i første halvår på 17 procent, fastholder Danfoss-ledelsen sine forventninger til årets resultat, der ventes at ville byde på en »en beskeden« omsætningsvækst i forhold til 2012 og en bundlinje, der vil vokse på linje med omsætningen.

Danfoss' administrerende direktør Niels B. Christiansen forklarer, at det skyldes, at første halvårs resultatnedgang er præget af engangsudgifter.

Danfoss købte sig nemlig i foråret til det totale ejerskab i det tysk-amerikanske datterselskab Sauer-Danfoss, og det køb fordrede en række engangsudgifter, der er blevet bogført nu. Den grundlæggende forretning kører godt i hans optik.

Derfor tror han, at nedgangen i første kvartal vil blive overskygget af bedre resultater i andet halvår.

»Vi er tilfredse med resultatet, der på mange måder ligner det, vi havde sidste år - som også var rigtigt godt. Så den underlæggende forretning går godt,« siger han til Berlingske og tilføjer:

»En af årsagerne til nedgangen er dog solcellemarkedet i Tyskland. Der har været ændringer i reglerne, og det rammer hele branchen hårdt.«

Danfoss' solcelleforretning er set på koncernniveau ikke så stor, men når markedet bliver ramt af så stor usikkerhed, som det er tilfældet lige nu, kan det ikke undgå at få konsekvenser. Hele balladen tager udgangspunkt i, at Kina er mistænkt for prisdumpning af solceller, og det har fået EU til at rasle med sablen. Specielt det altdominerende tyske solcellemarked ser ud til at være blevet slået helt i knæ.

»Markedet er simpelthen væk. Det hele er drevet af, at EU har set sig sur på Kina, og har truet med at ville lægge told på solceller derfra. Men samtidig er der usikkerhed om hvordan, og om det bliver med tilbagevirkende kraft,« siger Niels B. Christiansen og tilføjer:

»Gennemsigtigheden er simpelthen væk i markedet, og det gør, at få tør investere lige nu.«

Danfoss leverer noget af det udstyr, der skal bruges i forbindelse med solcelleanlæg, og derfor bliver koncernen ramt, når markedet bremser op.

En af årsagerne til, at Niels B. Christiansen tror på fremgang, er, at han er begyndt at vende blikket lidt væk fra den store europæiske omsætningsmotor. Brasilien, Rusland, Indien og Kina - de såkaldte BRIK-lande - er nemlig ved at blive en markant det af Als-virksomhedens omtrent 34 milliarder kroner store årlige omsætning.

»BRIK-landene udgør nu 20 procent af salget. Specielt Rusland kører stærkt, og her ser vi en positiv udvikling, men der er også vækst i Kina. Vi har længe haft blikket rettet mod de lande, og dampen har da også været gået lidt af dem, men alt i alt er det positivt,« siger Danfoss-topchefen til Berlingske.