Danfoss-chef til regeringen: Sats massivt i tekniske uddannelser

Mange virksomheder får behov for at tage et kvantespring for at være med på digitaliseringsbølgen. Det vurderer topchef i Danfoss, Niels B. Christiansen, der opfordrer regeringen til at uddanne mange flere tekniske kandidater.

Koncernchef Niels B. Christiansen fra Danfoss og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen talte begge om, hvor vigtig digitaliseringen er for vækst i danske virksomheder på konferencen Beyond Data 16. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder kommer ikke automatisk op at surfe på toppen af den stadig større og mere krævende digitaliseringsbølge, med mindre vi som samfund investerer massivt i at uddanne de rette tekniske kompetencer.

Sådan lød et af kernebudskaberne fra koncernchef i Danfoss, Niels B. Christiansen, da han torsdag talte på konferencen Beyond Data 16, som løber af stablen København torsdag.

Konferencen handler om digitalisering og virksomhedernes brug af data til at skabe ny vækst. Bl.a. indtog erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) talerstolen tirsdag formiddag.

Ifølge Niels B. Christiansen er det alvor, og der bør handles nu.

»Det kommer ikke af sig selv. Det er ekstremt vigtigt, at emnet kommer på den politiske agenda. Det er en kæmpe udfordring, at vi ikke har tilstrækkeligt fokus på at uddanne tekniske kompetencer. Den verden, vi er på vej ind i, kræver teknisk viden,« lød det fra talerstolen.

For at beskrive den alvor, som omgærder problemet med de manglende kompetencer, beskrev Niels B. Christiansen den udvikling, som foregår i virksomhederne lige nu, som ét af de teknologiske kvantespring, virksomheder i løbet af historien har stået overfor i forbindelse med de industrielle revolutioner.

»I dag handler det mere om at træffe de rette strategiske valg end at fintune virksomheden. Prisen på ledere med tekniske kompetencer vil stige,« sagde han og uddybede sin opfordring til at kaste en kritisk lup på uddannelsessystemet:

»I dag har vi mest fokus på de merkantile dele af uddannelserne, men der bliver behov for bl.a. mere hardcore teknisk viden.«

Hos Danfoss er digitaliseringen en en del af topledelsens agenda, og det er helt nødvendigt, for at den traditionsrige industrivirksomhed kan vokse i fremtiden.

»Digitaliseringen ser vi som en mulighed. Men det er ikke let, og det bliver ikke en rejse uden fejlskud. Men alternativet er i bedste fald ikke særligt spændende,« sagde han.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen adresserede ikke direkte opfordringen til at investere mere i de tekniske uddannelser, men fastslog, at det er et blandt mange punkter på listen over ting, vi som samfund bør forholde os til i forbindelse med at være helt skarpe på digitaliseringen.

»Hvordan sikrer vi, at vi får de rigtige kompetencer? Og at pengene til forskning kan bruges til vækst i hele Danmark,« lød det fra ham om nogle af de ting, hans ministerium skal se nærmere på.

Og digitaliseringen er tilsyneladende nået helt ind under huden på erhvervs- og vækstministeren.

At sætte strøm til Danmark er et helt afgørende element i hans erhvervspolitiske strategi »Danmark i vækst«, hvor udgangspunktet er at skabe mere indtjening til Danmark.

»Mange politikere har det sorte bælte i at bruge penge. Men jeg vil blive ved med at insistere på, at vi også gør samfundskagen større,« sagde han.

Det næste halve års tid vil han derfor bruge på at udmønte, hvad der helt konkret skal til - deriblandt på kompetetencedelen - for at løfte visionen om en stærk digitalisering i virksomhederne. Det gælder ikke mindst i den store underskov af små og mellemstore virksomheder.

For mangel på de rette kompetencer i virksomhederne er åbenlys, vurderer direktør og partner Jens-Jacob Aarup fra konsulenthuset Inspari, der rådgiver om brug af data.

»Mangel på kompetencer er en seriøs udfordring. For det handler ikke kun om teknisk viden, men også om at have en kombination af forretningsforståelse og den strategiske agenda - samtidig med analytisk forståelse. Man bør også have en »hacker mindset«. Det skal være en virksomhedens »yes men, der tager udfordringerne på sig,« sagde han.

Konferencen Beyond Data 2016 finder sted på et tidspunkt, hvor ordet digitalisering for alvor er blevet et fasttømret ord i topchef-ordbogen.

I slutningen af april viste en undersøgelse foretaget af PwC i samarbejde med Dansk Erhverv - »PwC's CXO Survey 2016 - at teknologi og digitalisering står øverst på dagsordenen blandt 47 procent af toplederne.Til sammenligning gjaldt det kun for 25 procent i 2015.

Samtidig siger næsten halvdelen af topcheferne, at den digitale udvikling i bedste fald vil forandre kerneforretningen og i værste fald vil ødelægge kerneforretningen.

Til gengæld er topcheferne også meget optimistiske og ser den digitale udvikling som en mulighed. Og formår topcheferne at løse de digitale gordiske knuder i virksomhederne, er der efter alt at dømme også gevinst at hente hjem.