Danfoss-chef klar til flere opkøb i 2015

Efter et 2014, hvor Danfoss har foretaget to store opkøb for i alt knap ti mia. kr., skal der først tjenes penge, før selskabet kan købe op igen. Men opkøb af konkurrenter og teknologier er stadig vigtigt for Danfoss.

Efter et 2014, hvor Danfoss har foretaget to store opkøb for i alt knap ti mia. kr., skal der først tjenes penge, før selskabet kan købe op igen. Men opkøb af konkurrenter og teknologier er stadig på dagsordenen på Als. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

2014 blev året, hvor Danfoss topchef Niels B. Christiansen havde den store tegnebog fremme. Selskabet købte en 20 pct. andel solenergivirksomheden Solar, og sidst på året overtog selskabet den finske producent af såkaldte frekvensomformere, en slags hastighedskontrol til elektriske motorer.

Opkøbene blev dels finansieret med et frit cashflow på op mod 3,4 mia. kr., dels ved at optage gæld i form af virksomhedsobligationer. Dermed rammer Danfoss loftet for, hvor meget rentebærende gæld, selskabet har lyst til at have. Danfoss har et mål om at gælden ikke må overstige det, selskabet kan betale tilbage med EBITDA i løbet af to år.

Men det betyder ikke, at Danfoss ikke også kan finde på at købe op i løbet af det kommende år, bare i mindre målestok, siger Danfoss topchef Niels B. Christiansen til Business.dk.

»Opkøb af konkurrenter og ny teknologi er fortsat en meget vigtig del af vores strategi, som skal sikre, at vi vokser og forbedre indtjeningen. Målet om, at gælden ikke må overstige to gange EBITDA er konservativt sat, og vi vil godt kunne fravige det, men vi er en virksomhed, som generere et meget stærkt frit cashflow, så alene derved har vi mulighed for fortsat at købe op,« siger Niels B. Christiansen.

Ingen skal dog forvente opkøb i ti mia. kroners klassen, som det skete i 2014.

»Du kan godt regne med, at vi kommer til at købe mere op, men det bliver ikke for ti mia. kr. i år. Vi er så cashgenerende en virksomhed, at vi hvis vi bare fortsætter som hidtil, så vil vi også have penge til opkøb i år. Men vi skal selvfølgelig tjene pengene først,« siger Niels B. Chrstiansen.

Danfoss forventer at vokse med fem til ti pct. på omsætningen i år, hvis man ikke medtager eventuelle gevinster på valutakursudviklingen. Det skyldes især opkøbet af Vacon, der omsatte for tre milliarder kr. i 2014. Hvis man lægger de tre milliarder kr. oven i Danfoss nuværende omsætning på 34,4 mia. kr., vil det alene betyde en vækst for Danfoss på knap ni pct. i 2015, men Danfoss vil også hente vækst andre steder, herunder ikke mindst på det amerikanske marked, hvis man skal tro Niels B. Christiansen.

Ifølge Niels B. Christiansen vil mellem halvdelen og en tredjedel af den forventede omsætningsvækst i 2015 kommer fra integrationen af Vacon.

Men opkøb handler hos Danfoss ikke kun om at købe sig til mere omsætning.  Det opkøbene  bringer ind i form af synergier og en bedre position, når der skal købes ind hos underleverandører,  er lige så vigtigt for Danfoss.

Og det er ikke småbeløb, Danfoss vinder i konkurrencekraft ved f.eks. at blive bedre til at købe ind.

»På et år kan vi vinde en halv mia. kr. i konkurrencekraft ved at købe bedre ind. Det handler ikke om, at vi får større muskler til bare at presse prisen ned. Det sker i et tæt samarbejde med vores leverandører, og giver også dem fordele. Ved at blive større og have lidt færre leverandører, bliver leverandørerne også stærkere, kan få mere skala i deres produktion og blive mere effektive. Så kan vi dele gevinsten mellem os,« siger Niels B. Christiansen.

Danfoss’ omsætning voksede i 2014 med to pct. til 34,4 mia. kr., mens væksten var fire pct. målt i lokal valuta. Driftsindtjeningen voksede også markant. EBIT eksklusive særlige udgifter og indtægter satte rekord med 4,4 mia. kr. og udgjorde knap 13 pct. af omsætningen.

Udover en omsætningsvækst på fem til ti pct., når man ikke indregner evt. udsving i valutakurserne, forventer Danfoss at driftsindtjeningen bliver på niveau med 2014. Selskabet har ellers de senere år forbedre driftsindtjeningen markant år for år, men integrationen af Vacon i Danfoss’ forretning, ventes at koste lidt på indtjeningssiden i 2015.