Dan Jørgensen afviser kritik af klimamål: »Det her er ikke en noget-for-noget øvelse«

Lars Rebien Sørensen er helt galt på den, når han vil af med den nationale målsætning om 70 pct. reduktion af CO2-udledningen i Danmark i 2030. Det er det tydelige svar fra klimaminister Dan Jørgensen (S) og en en række klimaordførere på kritik fra Novo Nordisks Fondens bestyrelsesformands.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) oplever et erhvervsliv, der har en klar forståelse for, at løsningen på klimakrisen ikke alene er nødvendig, men også kan skabe muligheder for dansk erhvervsliv. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Rebien Sørensen havde næppe ventet den store politiske opbakning til sin opsang. Under alle omstændigheder bliver Novo Nordisks Fondens bestyrelsesformands kritik af klimapartnerskaberne ikke mødt med klapsalver på Christiansborg. Snarere tværtimod.

Lars Rebien mener, at dansk erhvervsliv står med ansvaret for at nå en stor del af et nationalt klimamål samtidig med, at erhvervslivets egne ønsker om skattelettelser og bedre adgang til arbejdskraft er forsvundet fra dagsordenen. Men klimaminister Dan Jørgensen (S) er ikke enig i præmissen.

»Det her er ikke en noget-for-noget øvelse. Klimapartnerskaberne handler om at inddrage erhvervslivet i svaret på klimakrisen, så vi udvikler løsninger, der rent faktisk kan implementeres og samtidig understøtte vækst og beskæftigelse. Jeg oplever et erhvervsliv, der har en klar forståelse for, at løsningen på klimakrisen ikke alene er nødvendig, men også kan skabe muligheder for dansk erhvervsliv,« skriver han til Berlingske.

Dan Jørgensen (S), klimaminister

»Jeg ser ikke en modsætning mellem at fokusere på nationale og internationale udledninger. «


Dele blev læst med gru

Det er måske helt bevidst, at nogle af erhvervslivets ønsker er gledet i baggrunden, hvis man skal tro Mai Villadsen, klimaordfører hos Enhedslisten.

»Vi læste dele af DIs forslag med stor gru. Klimapartnerskaberne skal ikke være et skalkeskjul for eksempelvis at snige topskattelettelser ind. Vi noterer dog også, at mange virksomheder selv tager det på sig at komme med reduktioner, og det skal de have ros for,« siger hun.

De Radikales klimaordfører, Ida Auken, vil gerne møde Lars Rebien et stykke ad vejen i forhold til ønsket om, at man fra politisk hold både har fokus på de massive CO2-reduktioner, samtidig med at man sikrer dansk erhvervslivs konkurrencekraft.

»Jeg kan godt se hans pointe i, at dansk erhvervsliv også har brug for bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det skal være en samlet pakke, og vi skal sørge for, at dansk erhvervsliv fortsat kan være konkurrencedygtigt. Det kunne være fint, hvis de borgerlige partier ville være med til at hjælpe det med ind til forhandlingerne,« siger hun.

Tommy Ahlers, klimaordfører hos Venstre, tager gerne imod opfordringen fra Ida Auken.

»Det vil vi gerne. Vi er jo ret beset med til at udvikle klimapolitik som erhvervspolitik, og så nytter det ikke noget kun at se på den ene del. Så vi skal kigge på begge dele, inklusive finansieringen af den her omstilling og adgangen til den nødvendige arbejdskraft,« siger han og tilføjer:

»Jeg forstår sagtens Lars Rebiens kritik. Han har ret i sin kritik af, at der mangler nogle rammebetingelser. Men det var også smukt gjort af DI, at de meldte så tydeligt ud, at de ville være med til at gøre forskellen. For det har også forpligtet politikerne.«

Ikke et enten-eller med klimamål

Lars Rebien vakte i november sidste år opsigt med sin kritik i Berlingske af, at politikerne var for fokuserede på nationale klimamålsætninger. Det mener han fortsat. Politikere og dansk erhvervsliv burde i fællesskab sadle om og droppe den nationalt baserede måde at beregne CO2-udledning på for i stedet at se på, hvor meget CO2 den enkelte dansker og de enkelte virksomheder udleder gennem deres forbrug.

Den del af kritikken møder dog ingen opbakning hos politikerne.

»Jeg ser ikke en modsætning mellem at fokusere på nationale og internationale udledninger. Danmark skal selvfølgelig levere på vores eget nationale mål, så vi også kan vise resten af verden, at omstillingen kan lade sig gøre. Samtidig skal vi også gøre en aktiv indsats globalt. Vi samarbejder allerede med de store CO2-udledende lande, for eksempel Kina, hvor vi bruger dansk knowhow til at reducere deres udledninger. Derfor kommer regeringen også med en strategi for vores globale arbejde for at nedbringe CO2-udledningerne,« skriver Dan Jørgensen.

Han bakkes op af både Venstre, Radikale Venstre og Enhedslisten.

»Det er ikke et enten-eller. Vi skal både have 70 procentsmålsætningen og have fokus på danskernes samlede udledning. Det har vi også lagt op til i klimaloven og klimahandlingsplanen. Men vi skal handle i forhold til industrien, transportsektoren og landbruget i Danmark og ikke bare tørre det af på de danske forbrugere eller CO2-udledning andre steder i verden. Vi skal alle gøre noget,« siger Ida Auken og bliver bakket op af Tommy Ahlers:

»Vi skal have fokus på de globale konsekvenser, men vi skal også have den nationale målsætning. Det tvinger os til at prøve at få defineret det danske samfund som et bæredygtigt samfund. Det er fornuftigt og skal også være med til at rykke andre lande,« siger Tommy Ahlers.