Dan J: Borgerlige landbrugsplaner vil skade miljøet og svinene

Det vil gå ud over miljøet og dyrevelfærden, hvis de borgerlige partiers planer for landbruget bliver en realitet, advarer fødevareminister Dan Jørgensen.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De borgerlige vil gøre op med strenge miljøkrav for at udnytte det store vækstpotentiale, som ligger i dansk landbrug.

Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti vil med 16 initiativer sikre, at hensynet til naturen, miljøet og bæredygtig produktion ikke hæmmer væksten i dansk landbrug, men planen møder stor kritik fra ministeren for landbrug, fødevarer og fiskeri, Dan Jørgensen (S).

»Hvis man gør, som der bliver lagt op til i det her udspil, så vil det være ekstremt skadeligt for vores miljø, natur og dyrevelfærden. Det undrer mig, at man kommer med nogle forslag, som er ret vidtrækkende,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen og de borgerlige indgik i foråret en vækstplan, som vil skabe op mod 25.000 arbejdspladser. De blå partier vil dog gå længere, blandt andet ved at udfase danske regler for gødning og give de danske svineproducenter mulighed for at have lige så mange dyr pr. hektar, som EU tillader.

Det vil ifølge ministeren være dybt uansvarligt.

»Den måde, man vil afmontere dansk miljølovgivning på, vil selvfølgelig gå ud over vores natur og miljø. Og det vil formentlig også betyde, at vi ikke kan leve op til de mest basale EU-regler,« siger Dan Jørgensen, der også mener, at det borgerlige forslag vil presse produktionssystemerne så meget, at dyrevelfærden får et alvorligt dyk.

Udspillet vækker særligt forundring hos ministeren, fordi han mener både Dansk Folkeparti og de Konservative har skiftet hest. Ifølge ministerens udlægning taler DF normalt med store ord om dyrevelfærd, og Det Konservative Folkeparti var »engang et parti, der slog sig op på miljø«.

Fødevareministeren understreger, at regeringen med vækstplanen har gjort meget godt for fødevareerhvervet. Blandt andet har regeringen ændret kravene for, hvordan man udregner miljøbelastningen i svinestaldene, så der kan produceres flere svin.

Dan Jørgensen påpeger også, at regeringen har en ny plan for miljøregulering på vej, der vil sikre mere rationelle gødningsregler for landmændene.