Dako taber terræn til konkurrenterne

Dako, der laver udstyr og test til kræftdiagnostik, taber terræn trods rekordomsætning på 1,9 mia. kroner. Samtidig taber selskabet stort på dollargæld.

Dakos topchef Lars Holmkvist er blevet mere forsigtig med udmeldingerne efter, at målet om at vokse ti pct. i 2010 ikke blev nået. Nu forventer han først, at Dako vil vokse mere end markedet for patologisk diagnostik i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dako, der er blandt verdens største, når det gælder udstyr og test til kræftdiagnostik, nåede ikke sit mål om en salgsvækst på ti procent i organisk vækst målt i lokal valuta i 2010. Et mål, som fremgik af selskabets årsregnskab for 2009.

Dakos omsætning rundede godt nok rekordhøje 1,9 milliard kroner, men det er kun syv procent mere end i 2009 målt i danske kroner og fire pct. målt i lokal valuta.

Det samlede marked for såkaldt patologisk diagnostik, som er Dakos fokusområde, voksede med op mod ti pct. i 2010. Dermed løber konkurrenterne fra Dako.

Fuld fart på konkurrent

Et eksempel er den amerikanske konkurrent Ventana, som blev overtaget af den schweiziske medicinalgigant Roche for godt tre år siden.

Ifølge Roches årsregnskab 2010 voksede omsætningen i Ventana Medical Systems 17 pct. målt i lokal valuta og rundede en samlet omsætning svarende til tre milliarder kroner. Ventana og Dako konkurrerer direkte med hinanden blandt andet, når det gælder udvikling og salg af reagenser og antistoffer til avancerede patologiske tests, et forretningsområde, som har meget stor betydning for Dako.

”Vi ligger lidt under markedsvæksten i 2010. Især de første kvartaler af året var væksten svag, men vi kom godt ud af året med en vækst i fjerde kvartal på ti procent. Det skyldes blandt andet, at vi har vundet flere kontrakter, og at den nordamerikanske del af vores forretning vokser,” siger Lars Holmkvist, administrerende direktør i Dako.

Flere sælgere på banen

En af konsekvenserne af, at væksten i 2010 blev svagere end ventet, er, at salget nu styrkes, mens administrationen slankes.

I december sidste år blev det således besluttet at reducere antallet af medarbejdere i back office-funktioner med det formål at overføre flere ressourcer til områder, som salg og service, hvor Dako-ansatte møder kunderne ansigt til ansigt.

Ved udgangen af 2010 havde Dako 1.050 medarbejdere, hvilket er stort set uændret i forhold til året før.

Forsigtige fremtidsforventninger

Samtidig er Lars Holmkvist blevet mere forsigtig, når det gælder forventningerne til fremtiden, og nøjes nu med at konstatere, at Dako forventer en organisk salgsvækst på et højere niveau end i 2010.

”Inden for de næste 20 måneder, forventer vi, at det kommer til at gå bedre, og når vi når hen mod 2013 vil vi være på højde med markedsvæksten. Det skyldes, at vi i den kommende tid kommer til at høste gevinsterne af at have etableret os på vækstmarkeder som Kina og Brasilien. Også vores investeringer i det amerikanske marked, vil skabe yderligere vækst,” siger Lars Holmkvist.

Investeringerne i nye vækstmarkeder og i USA skal rette op på det faktum, at Dako i dag henter mere end halvdelen – 53 pct. – af sin omsætning på det europæiske marked.

Først i 2013 vil Dako nå en vækst, der er højere end markedsvæksten, lyder meldingen fra Lars Holmkvist.

”I 2013 forventer vi en vækst, der bliver lidt over markedet. I slutningen af 2012 er vi nemlig klar til at introducere nye teknologier og produkter, som vil øge væksten markant,” siger han.

Selvom vækstambitionerne ikke bliver indfriet i 2010, erklærer Holmkvist sig dog tilfreds med resultatet, og ikke mindst med, at selskabets driftsindtjening bliver stadig bedre.

I 2010 formåede selskabet at øge sin driftsindtjening (EBITDA) markant med 26 pct. fra 500 millioner i 2009 til knap 630 millioner i 2010.

Dollargæld giver stort underskud

Heller ikke et nettounderskud på 260 millioner kr. får selskabets svenske topchef til at ryste på hånden, selvom det er mere end dobbelt så stort som sidste års minus på 120 millioner kr.

Dako blev i 2007 overtaget af kapitalfonden EQT for 7,3 milliarder kr. og trækkes i den forbindelse med en gæld, der ved udgangen af 2010 var vokset til godt fire milliarder kr. Den gæld skal Dako betale renter af.

Gælden er for en stor dels vedkommende optaget i amerikanske dollars, og det er hovedårsagen til, at Dakos underskud er mere end fordoblet. Selskabet har således måttet indkassere et ikke realiseret valutakurstab på 172 millioner kr. mod en valutakursgevinst på 48 millioner kr. i 2009.

Tabet er ifølge regnskabet primært relateret til Dakos dollarlån.

”Dako har en stærk økonomi, og vi er i stand til at betale renter af gælden fremover, lige som vi har adgang til den kapital, vi har brug for til at ekspandere. Så der er ingen grund til bekymring,” siger Lars Holmkvist.