Dako i nyt samarbejde med Genentech

Dako, der udvikler test til kræftpatienter, har indledt et nyt samarbejde med verdens største biotekselskab Genentech om nyt lægemiddel mod brystkræft.

Lars Holmkvist er Dakos administrerende direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medtech-virksomhed Dako, der har specialiseret sig i kræftdiagnostik, indgår endnu en samarbejdsaftale med den amerikanske biotekgigant Genentech.

Med den nye aftale, som netop er underskrevet, vil Genentech og Dako samarbejde om af få godkendt Dakos to test, Heceptest og HER2 Fish pharmDx hos de samerikanske myndigheder, så de kan bruges til at identificere de patienter, som vil have størst gavn af et nyt kræftmiddel, pertuzumab, som Genentech er ved at udvikle. Midlet retter sig mod patienter med fremskreden brystkræft.

Dako og Genentech har samarbejdet længe

Dako, der er ejet af kapitalfonden EQT, og Genentech, der er ejet af den schweiziske farmakoncern Roche, har tidligere indgået et lignende samarbejde om brug af de to test som såkaldt "companion diagnostics" i forbindelse med behandling af mavekræftpatienter med Genentech-midlet Herceptin.

Samarbejdet mellem de to selskaber går imidlertid helt tilbage til sidst i 1990'erne, hvor Genentech udviklede lægemidlet Herceptin til behandling til den gruppe af brystkræftpatienter, som udtrykket genet HER2. Det skete i et banebrydende samarbejde med Dako, som udviklede den særlige Herceptest, som kunne finde de patienter, som ville have gavn af behandling.