Dagens technyheder fra Las Vegas

Det vælter frem med nyheder - store som små - på verdens største forbrugerelektronikmesse. Læs her om smarture, højttalere, mobilbetaling, grammofoner og et køleskab med fladskærm.

Sonys nye grammofon kan både afspille vinylplader og konvertere musik op til høj opløsning (såkaldt »hi-res audio«). Foto: Sony Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Det er nærmest uoverskueligt at få overblik over de mange nye produkter og funktioner, som præsenteres på hoteller og det store messecenter på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i det sydvestlige hjørne af USA i denne uge. Berlingske har samlet nogle af dem:

Samsung-ure kan snart kobles på iPhone

Samsung, der er verdens største mobilproducent, driller nu sin ærkerival Apple og gør klar til at lade sine Gear S2-smarture kunne kobles på også iPhone-telefoner fra Apple. Hidtil har Gear S2 kunnet kobles på alle Android-smartphonetelefoner, men senere i år - det præcise tidspunkt kendes ikke - vil softwaren i Gear S2 blive opdateret, så den åbner for også iPhone-telefoner. Dermed vil Samsung både kunne udvide sit urmarked og gå i direkte kamp mod Apples eget smartur, Watch. Gear S2-serien udvides desuden med Gear S2 Classic - to nye modeller i henholdsvis platin og rosenguld. Og så vil Samsungs mobilbetalingstjeneste, Samsung Pay, i løbet af 2016 også kunne bruges fra alle Gear S2-urene.

B&O-højttalere vil bruge Google

Den danske lydproducent B&O vil gøre det muligt at bruge internetgiganten Googles teknologi i sine netværkshøjttalere, så man inden udgangen af marts vil kunne sende musik trådløst fra streamingtjenester som svenske Spotify og franske Deezer til Beoplay A6 og Beoplay A9 (den nye, anden version) ved hælp af Google Cast-teknologien. Man trykker på Google Cast-ikonet i appen på sin mobiltelefon eller tavle-PC, og så lyder musikken fra streamingtjenesterne automatisk ud gennem højttalerne. Dermed kobles telefonen eller tavle-PCen ud af forbindelsen og kan bruges - eller tages med af sted. Beoplay-højttalerne skal have en softwareopdatering for at virke med Google Cast.

Netflix åbner i hele verden - undtagen Kina

Den amerikanske filmstreamingtjeneste Netflix, som har huseret i Danmark siden oktober 2012, åbnede 6. januar i endnu 130 lande. Det annoncerede topchef og stifter Reed Hastings på CES. Blandt de mange nye lande er Indien, Nigeria, Rusland og Saudi-Arabien men ikke Kina, som er verdens befolkningsrigeste land. Reed Hastings håber at kunne dække også Kina i 2016. Udvidelserne sker, fordi Netflix ikke længere oplever så stor vækst hjemme i USA. Indtil nu har Netflix arbejdet i 60 lande og har som mål at nå 200 lande inden udgangen af 2016. Netflix ses over internetforbindelsen. I Danmark koster det fra 79 kroner om måneden at kikke med.

Samsung Pay i endnu tre lande

Den sydkoreanske elektronikgigant Samsungs egen mobilbetalingstjeneste, Samsung Pay, lanceres i endnu tre lande. Australien, Brasilien og Singapore føjes dermed til Sydkorea og USA, hvor man i dag kan betale med Samsung Pay, der - modsat konkurrenten Apple Pay - kan bruges ved alle kortterminaler. Samsung Pay blev lanceret sidste år og er planlagt indført i også Kina, Spanien og Storbritannien. Samsung Pay vil meget snart også kunne bruges fra Samsungs Gear S2-smarture.

Ford tredobler selvkørende biler

Den amerikanske bilproducent Ford, der er USAs næststørste, vil tredoble sin afprøvning af selvkørende biler, så vognparken når op på 30 styk. De skal køre rundt på veje i Californien, Arizona og Michigan. Her kører også internetgiganten Google med sine selvkørende biler. Det er stadig forbudt at lukke køretøjerne ud på almindelige veje verden over.

Sony-grammofon til lækker lyd - og vinylplader

Den japanske elektronikgigant Sony er klar med en ny grammofon for musikentusiaster. PS-HX500 er nemlig i stand til at konvertere musik til musik i høj opløsning (blandt fagnørder kaldet »hi-res audio«), hvor musik fra CDer eller lydfiler behandles digitalt, så lyden bliver langt bedre at lytte til. Samtidig kan grammofonen afspille vinylplader, altså LPer, helt som en almindelig grammofon kan. Pris, lanceringstidspunkt og lanceringslande kendes endnu ikke.

Køleskabsdøren får kæmpe skærm

Køleskabsdøren er en meget stor flade, som ikke udnyttes til meget andet end at sætte huskesedler, ugeplaner og andet praktisk op på. Derfor skal den naturligvis have en indbygget fladskærm, og det får den hos den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, som udstyrer sig nye køleskab med en 21,5 tommer stor, berøringsfølsom skærm kaldet »The Family Hub« (familiens samlingssted). Her kan familiens kalender hænge digitalt, der kan sættes digitale billeder op, man kan skrives digitale huskesedler til hinanden, og så kan skærmen bruges til at afspille musik trådløst. Den kan såmænd også spejle, hvad man ser på TV-skærmen, så man kan følge med, mens man laver mad. Fra skærmen kan også ovnen, opvaskemaskinen og andre husholdningsprodukter, som er koblet på internetforbindelsen derhjemme styres. Inde i køleskabet findes tre kameraer, så man fra sin telefon via en app kan checke, hvad der egentlig er i køleskabet, når man er ved at købe ind i supermarkedet - under forudsætning af, at man ikke har stuvet hylderne til, så det er umuligt at skelne, naturligvis.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).