Dagbladet Børsen har snydt med coronastøtte: Fire medarbejdere ryger ud

Dagbladet Børsen har i strid med reglerne skubbet annonceindtægter med henblik på at minimere omsætningen for dermed at hæve beløbet for coronastøtte. Det er konklusionen i en ekstern advokatundersøgelse, som samtidig fører til, at fire medarbejdere stopper.

Bjarne Corydon, administrerende direktør og chefredaktør på Børsen, beklager, at medarbejdere i bladhusets annonceafdeling har snydt med coronastøtte. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få uger siden satte Dagbladet Børsen gang i en ekstern advokatundersøgelse efter en whistleblower-henvendelse om muligt snyd med hjælpepakker.

Nu er konklusionen landet:

Annonceafdelingen på Dagbladet Børsen har i strid med reglerne lavet tiltag med henblik på at begrænse eller påvirke timingen af annonceindtægter for at optimere det beløb, avisen kunne modtage i coronastøtte.

Det oplyser mediet selv i en pressemeddelelse.

»Advokatundersøgelsen bekræfter desværre de oplysninger, som jeg for nogle uger siden blev gjort bekendt med via en whistleblower. Det er meget alvorligt og på ingen måde i overensstemmelse med Børsens værdier. Børsen skal ikke modtage en krone mere i kompensation, end vi er berettiget til. Jeg vil gerne undskylde sagen over for læsere, myndigheder og det øvrige samfund,« siger Bjarne Corydon, administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for Børsen i meddelelsen.

Samtidig fører konklusionen til afskedigelse af tre medarbejdere i annonceafdelingen, og derudover har Børsens kommercielle direktør, Frederik Gundorph Olesen, forladt sin stilling.

»Undersøgelsen giver ikke anledning til at konkludere, at han har foranlediget eller været bevidst om de begåede fejl. Som ansvarlig for den kommercielle afdeling på Børsen har det dog været hans ansvar proaktivt at sikre, at sådanne fejl ikke kunne finde sted,« lyder det i pressemeddelelsen.

Whistleblower

Sagen startede 11. april 2021, hvor Bjarne Corydon modtog en whistleblower-henvendelse, der gjorde opmærksom på en række mail, som kunne indikere en praksis i annonceafdelingen, som var rettet mod at optimere niveauet for kompensationsordningen. Børsen igangsatte med det samme den eksterne advokatundersøgelse fra det højt profilerede advokathus Plesner.

Og det er altså den undersøgelse, som nu bekræfter, at der har været handlet i strid med reglerne:

»Undersøgelsens konklusion er, at annonceordrer for i alt 158.319 kroner er flyttet ud af støtteperioden i 2020 uden rimelig begrundelse. I modsat retning trækker, at en grundig efterkontrol af annonceordrer viser, at Børsens annonceindtægter har været overvurderet med 94.767 kroner i samme periode,« lyder det i meddelelsen:

»Samlet korrigeres annonceomsætningen i støtteperioden således med 63.552 kroner. Med en kompensationsgrad på 80 procent betyder det, at Børsen har modtaget 50.842 kroner i støtte på et forkert grundlag – penge, som nu straks tilbagebetales.«

Ifølge advokatundersøgelsen var der i perioden mellem slutningen af maj 2020 og starten af juli 2020 kommunikation i annonceafdelingen om at påvirke timingen af annonceindtægter for at kunne opnå 80 procent i kompensation frem for 60 procent. Derfor blev 20 annoncer rykket frem for at reducere omsætningen i den pågældende kompensationsperiode og dermed øge kompensationsbeløbet.

Arbejdet i døgndrift

Plesner renser resten af ledelsen, da man vurderer, at hverken Børsens bestyrelsesformand, administrerende direktør, finansdirektør eller nyhedsdirektør har haft kendskab til sagen før whistleblower-henvendelsen, og at ingen af dem havde anledning til at opdage sagen eller reagere på den før.

Undersøgelsen konkluderer samtidig, at ingen på Børsen har haft økonomisk vinding af det.

»Jeg vil gerne slå fast, at vi ikke kan sætte to streger under noget beløb i denne sag, før vi har været i dialog med myndighederne. Jeg har derfor i dag taget kontakt til Slots- og Kulturstyrelsen med henblik på at kunne give styrelsen en redegørelse for undersøgelsen og dens konklusioner,« lyder det fra Bjarne Corydon.

Ifølge advokatundersøgelsen har Børsen ønsket sig en særdeles grundig undersøgelse. Derfor har mere end 20 medarbejdere fra Plesner bistået med arbejdet og »arbejdet i døgndrift med opgaven i en længere periode«. Der er blandt andet gennemført interview med 20 nuværende og tidligere medarbejdere samt gennemgået mail og dokumenter, herunder 71.825 filer, lyder det.