Dårligt nyt fra konkurrent presser Novo

Frygten for bivirkninger får salget af det amerikanske diabetes-middel Byetta til at dykke. Det er dårlige nyheder for Novo Nordisk, som ventes at være klar med et lignende produkt senere i år.

Foto: Modelfoto/Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spændingen om Novo Nordisks nye, store håb, diabetesmidlet Victoza vokser dagen før Novo kommer med årsregnskab efter, at den nærmeste konkurrent, amerikanske Amylin, netop har offentliggjort sine regnskabstal for 2008.

Amylin er nemlig løbet ind i problemer med salget af diabetesmidlet Byetta, der lige som Victoza er en såkaldt GLP-1-analog. Lægemidlet er en efterligning af et hormon, som påvirker insulinproduktionen i tarmen.

Samlet set voksede salget af Byetta, der blev introduceret i 2005, med beskedne seks pct. til 679 millioner dollar i 2008. I fjerde kvartal måtte Amylin tilmed notere en salgsnedgang på syv pct. Allerede i november forudså Amylin problemerne og fyrede 16 pct. af medarbejderstaben.

Frygter bivirkninger
Dermed har det lange udsigter, før Byetta bliver den milliardsællert målt i dollar, som Amylin og Eli Lilly oprindeligt håbede.

Årsagen er, at læger og diabetikere er begyndt at frygte for bivirkningerne ved at bruge det nye produkt efter at det er kommet frem, at flere brugere af midlet er blevet døde af betændelse i bugspytkirtlen. Det har fået den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, til blandt andet at kræve en advarsel på Byettas etiketter.

Problemerne med at få Byetta til at slå igennem på markedet og usikkerheden om bivirkningerne rammer Novo Nordisk på to fronter.

Dels betyder det, at Novo Nordisk i realiteten er overladt til selv at løbe markedet i gang, dels at den danske diabetes-koncern skal bruge ekstra kræfter for at overbevise både myndigheder, læger og diabetikere om, at Victoza er sikkert at bruge.

“At Amylin har problemer med salget er ikke overraskende efter den diskussion af bivirkninger, som har kørt i løbet af 2008. At der bliver rejst tvivl om sikkerheden er ikke godt for denne klasse af diabetesmidler,” siger senioranalytiker hos Jyske Bank, Peter B. Andersen.

Tror stadig på Victoza
Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, behandler i øjeblikket en ansøgning om godkendelse af Victoza. I begyndelsen af april får Novo Nordisk og investorerne den første indikation af, om midlet bliver godkendt og på hvilke betingelser.

Trods problemerne med det første GLP-1-produkt tror Peter B. Andersen dog fortsat på, at midlet bliver godkendt, og at det bliver en succes

“Produktet ser så spændende ud, at jeg tror på en godkendelse. De resultater, vi hidtil har set viser, at Victoza har højere effekt, færre bivirkninger og større vægttab til følge, end Byetta,” siger Peter B. Andersen.

Hvis godkendelsen af Victoza falder på plads, forventes det, at Novo Nordisk kan begynde salget i USA til sommer. Amylin og Eli Lilly arbejder på at udvikle en ny og bedre variant af Byetta, som kun skal injiceres en gang om ugen. Selskaberne forventer, at resultaterne af det tredje og afgørende studie ligger klar i 3. kvartal i år.