Dårligt nyt for is-glade danskere

Danske isproducenter raser over regeringens finanslov, hvor is skal beskattes yderligere. Det går ud over producenter, distributører og forbrugere, lyder det.

Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du har trang til is, må du hellere afsætte ekstra penge på husholdningsbudgettet i 2012.

Det er nemlig ikke kun fedt, alkohol og tobak, der bliver dyrere at nyde. Nu er afgifterne også nået den foretrukne sommerspise, isen.

Den såkaldte konsumisafgift har hidtil været på 4,25 kr. pr. liter is. Den forøges nu med 50 pct., så den lander på 6,35 kr. pr. liter is. Det lyder ikke af meget, men branchen er også ramt af den nye fedtafgift, der har sendt priserne på smør, mælk og flødeis i vejret.

Det kan meget nemt ramme dig, hvis du er glad for is, lyder forudsigelsen i branchen.

"Regeringens beslutning om at hæve konsumisafgiften vil ramme forbrugerne Danskerne er en nation af isnydere og det er en del af vores kultur at spise is, når vi skal forkæle os selv lidt. Det er derfor meget ærgerligt for forbrugerne, at staten skruer priserne op på populære nydelsesmidler, der i forvejen er belagt med høje afgifter,"siger Jens Voldmester, adm. direktør i Unilever Danmark, der distribuerer Frisko is.

Brancheorganisationen Dansk Isindustri forudser ligeledes en forhøjet pris på isen.

Helt konkret betyder den forhøjede afgift, at isproducenterne fra næste år vil opleve, at deres andel pr. liter solgt is vil gå fra 47 pct. til 33 pct..  Det vil ikke undgå, at kunne mærkes, og måske vil den danske flødeis, som vi kender den, frem over blive produceret under sydligere himmelstrøg.

"I Premier Is er vi 170 medarbejder, der er beskæftiget med at lave god dansk flødeis. Is er et naturligt produkt forbundet med sommer og glæde, og vi har svært ved at forstå, hvorfor det skal beskattes, som om det er livsfarligt at indtage. Den nye afgift vil betyde, at vi må reducere antallet af ansatte betragteligt, og vi må samtidig se på om det bedre kan svare sig at producere i udlandet," siger adm. direktør i Premier Is, Jesper Uggerhøj.

Det meste af branchen er ærgerlige over, at is nu sidestilles langt mere skadelige nydelsesmidler.