Dårligt år for de jyske lufthavne

De jyske lufthavne led hårdt under Cimber Sterlings krak i maj 2012, og det har sat sine spor på tallene for indenrigstrafikken, der faldt kraftigt for alle tre lufthavne.

Foto: CLAUS FISKER. Arkivfoto. Billund Lufthavn oplevede som den eneste af tre jyske lufthavne en minimal fremgang i passagertal. Cimber Sterlings krak i maj 2012 trak alle tre lufthavnes indenrigstrafik voldsomt ned.
Læs mere
Fold sammen

Det har kostet de jyske lufthavne dyrt, da flyselskabet Cimber Sterling tilbage i maj 2012 krakkede og efterlod store huller i netværket for indenrigsflyvninger i Danmark. Det skriver branchesitet check-in.dk, der har samlet de tre lufthavne Aarhus, Aalborg og Billunds samlede passagertal for 2012.

Alle tre lufthavne oplevede et fald i indenrigstrafikken efter, at Cimber Sterling gik nedenom og hjem, og kun Billund Lufthavn havde samlet en minimal fremgang i antallet af passager for 2012. Fremgangen lød på 0,9 procent i forhold 2011.

Værre stod det dog til for Aalborg Lufthavn, der havde et fald på fem procent i passagertal, mens Aarhus Lufthavn blev ramt endnu hårdere. Den havde et fald på 18 procent i passagertal for 2012 i forhold til 2011.

”Resultatet er naturligvis ikke tilfredsstillende, og 2012 er ganske enkelt et år, vi hurtigst muligt skal have lagt bag os,” siger Ole Paaske, direktør for Aarhus Lufthavn, til check-in.dk.

Trods en fremgang i udenrigstrafikken hos Aarhus Lufthavn kunne de 4,5 procents fremgang for udenrigspassagerer ikke opveje det massive hul i indenrigsflyvninger, som Cimber Sterlings krak efterlod. Månederne efter var der kun fire daglige returflyvninger mellem Aarhus og København og det har betydet et fald på 23,6 procent i indenrigstrafikken.

Hos Billund Lufthavn mistede de hele 300.000 passagerer som følge af flyselskabets krak. Det kostede dem ikke alene indenrigsruten til København i tre måneder, men også adskillige udenrigsruter. Derfor har lufthavnen nu udsat sit mål om at nå tre millioner passagerer til 2014.

"Cimber Sterling kostede os 300.000 passagerer. I betragtning af det synes vi selv, det er ekstremt flot med en lille fremgang. Vi tror fortsat på, at vi kan nå tre millioner passagerer. Det bliver dog nok først i 2014,” siger Kjeld Zacho Jørgensen, adm. direktør i Billund Lufthavn, til check-in.dk.

Billund Lufthavn havde en fremgang i udenrigstrafikken på 3,3 procent, mens indenrigstrafikken faldt med 39,5 procent som følge af Cimber Sterlings krak. I Aalborg Lufthavn havde de også et fald i indenrigstrafikken på 12 procent, men til gengæld voksede antallet af udenrigspassagerer med 15 procent.

”Vi er ikke bekymrede for indenrigstrafikken på længere sigt. Det ser ud til, at den nu ligger på et stabilt niveau, dog noget under niveauet før Cimber Sterlings konkurs. Det er ærgerligt, men så er det godt, vi oplever vækst på vores andre forretningsområder,” siger Søren Svendsen, lufthavnsdirektør i Aalborg Lufthavn til check-in.dk.

Ud over en pæn stigning i udenrigstrafikken oplevede Aalborg Lufthavn den største stigning i chartertrafikken af de tre jyske lufthavne. Hele 10 procent steg antallet af charterrejsende med, og Aalborg Lufthavn håber på, at 2013 bliver et endnu bedre charterår.