Dårlig indtjening koster Mærsk-bosser millioner i bonusser

A.P Møller-Mærsks udfordringer i 2015 afspejler sig også helt i toppen af shippingiganten. Den seks mand store direktion er samlet set gået mere end 30 millioner tilbage i løn og bonusser sammenlignet med året før.

Direktionen i A.P Møller-Mærsk kan også mærke shippingfirmaet på egen pung. Her ses til venstre topchef Nils Smedegaard, i midten Trond Westlie, koncernfinansdirektør i Mærsk og til højre CEO i Mærsk Line Søren Schou. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seks mand store direktion i A.P Møller-Mærsk har måttet sluge en væsentlig nedgang i løn og bonusser i 2015 som følge af shippinggigantens udfordringer med lave fragtrater og en oliepris i frit fald.

Af det netop offentliggjorte regnskab fremgår det, at direktionen, der består af Nils Smedegaard Andersen, Jakob Thomassen, Claus V. Hemmingsen, Sørensen Skou, Trond Ø Westlie og Kim Fejfer - samlet har fået 19 millioner dollars i løn og bonusser, eller hvad der svarer til 126 danske millioner kroner. Året inden, i 2014, fik de samme seks 24 millioner dollars, eller hvad der svarer til 154,42 millioner kroner i løn og bonusser.

Og netop bonusserne - eller rettere manglen på sammen - synes at være årsagen til faldet. I 2014 fik de seks chefer således i gennemsnit 6,64 millioner kroner i bonus, mens den sum er reduceret til det halve - 3,32 millioner kroner i 2015. Derudover har det vanskelig år efterladt direktionen uden aktiebonusser, der i 2014 udgjorde på lidt over 13 millioner kroner.

Som en kuriøsitet er direktionens faste vederlag samlet faldet fra 106,28 millioner kroner i 2014 til 99,64 millioner kroner i 2015. Mærsk oplyser i en mail, at det skyldes en stigende dollarskurs, der har betydning, eftersom direktionens faste vederlagt aftales i kroner.

Med den samlede lønnedgang markerer Mærsk en mere striks tilgang til bonusser end eksempelvis DONG, hvor topchef Henrik Poulsens løn er vokset med 60 procent siden hans tiltrædelse i 2012, på trods af at energiselskabet har leveret massive tab på bundlinjen hvert år i samme periode.

Hvordan lønningerne fordeles internt i Mærsk, oplyser shippingselskabet ikke, men et kvalificeret gæt vil være, at Nils Smedegaard Andersen formentlig tager et større stykke af lagkagen end de øvrige.

TV: Mærsk fanget i vækstfælden