Dårlig datasikkerhed kan koste op til 100 millioner euro i bøde

Europa-Parlamentet vil med skyhøje bødetakster få virksomhederne til at beskytte kundernes personlige data bedre.

Det kan nu udløse en bøde på 100 millioner euro - eller fem procent af den globale omsætning - når en virksomhed mister eller misbruger kunders persondata. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive voldsomt dyrt for virksomheder at sjofle med IT-sikkerhed og databeskyttelse, når EUs nye regler om persondata bliver til lov.

Det skriver Jyllands-Posten.

Loftet for bøder i den slags sager ligger i Danmark i dag på 25.000 kroner. Men Europa-Parlamentet har hævet den øvre barre for bøder til et helt andet niveau.

I værste fald kan det udløse en bøde på 100 millioner euro - eller fem procent af den globale omsætning - når en virksomhed mister eller misbruger kunders persondata. Bøden afhænger dog af forseelsens alvor og virksomhedens størrelse.

Advokat hos Plesner og ekspert i persondataret Christian Wiese Svanberg kalder tiltaget »en markant nyskabelse«; ikke mindst i Danmark, hvor der med hans ord ikke har været »tradition for reelt at sanktionere overtrædelser af persondataloven.«

Reglerne mangler fortsat de endelige justeringer, oplyser europaparlamentsmedlem for de Radikale Morten Helveg Petersen (R) til Jyllands-Posten.

Ifølge ham er det oplagt at opdatere de nuværende regler, der er fra 1995. Han advarer dog om, at definitionerne ikke må blive for stramme.

»Vi vil som forbrugere og virksomheder i Europa gerne kunne bruge de nyeste funktioner på internettet, og det handler i høj grad om personalisering,« siger han til avisen.

Reglernes endelige udformning ventes at falde på plads i år. Derefter vil der gå to år, før de træder i kraft.

LÆS MERE