Da lego blev et narkolaboratorium

Lego er ikke længere klassiske klodser og figurer. Flere firmaer producerer universer med narkolaboratorium og krigsudstyr uden om Lego. Koncernen har ikke tænkt sig at sætte ind over for bølgen af anderledes Legosæt.

Et af de meget omtalte Lego-universer er narkolaboratoriet, der bygger på tv-serien Breaking Bad. Det amerikanske firma Citizen Brick står bag. 
Læs mere
Fold sammen

En legofigur klædt i nissehue og strikket sweater belagt med juletræer og rensdyr. En hippie med en bong i hånden. Eller en heavy metal fan med kæder og læderjakke.

Legofigurerne er i dag langt mere end en grydefrisure og anonymt tøj. Uden om Lego bliver der nemlig lavet Legosæt, der involverer både narkolaboratorium og soldater. Temaer der ikke bliver fundet i Legos egne æsker, men bliver lavet af et stigende antal firmaer især i USA.

Et af firmaerne er Citizen Brick. Det er kunstneren Joe Trupia fra Chicago, der står bag. Han gør en dyd ud af at lave Legos samlesæt om til egne kreationer. Senest kom et narkolaboratorium fra tv-serien Breaking Bad på markedet. Et sæt bestående af 500 dele med alt fra seriens hovedpersoner til overvågningskameraer og kolber til kemikalier.

En anden spiller er BrickArms, der er stiftet af amerikaneren Will Chapman. Hans søn ville gerne rekonstruere anden verdenskrig ud af Lego, men havde ikke delene til det. Det blev inspirationen til firmaet, der i dag laver figurer og våben. Will Chapman køber de rigtige Legofigurer og maler derefter uniformerne på.

Det er samme procedure som Citizen Brick. Firmaet producerer ikke selv figurer og klodser, men køber dem i stedet fra Lego. Hele kunsten ligger i print og udvikling af nye temaer. Det står i modsætning til andre firmaer, der kopierer alt fra Lego og selv forsøger at gøre kunsten efter med produktion af de populære klodser. 

For nogen har det virket stødende, at Legos figurer og klodser pludselig bliver sat i forbindelse med et narkolaboratorium og krig. For Breaking Bad fans og Lego-entusiaster har der været jubel.

Joe Trupia har til The Wall Street Journal fortalt, at han forsøger at opføre sig respektfuldt over for Lego, når han udvikler nye ideer til temaer.

»Jeg sætter mig for at lave emner, som jeg ved, Lego aldrig vil kaste sig ud i, men som stadig bevarer Legos særprægede æstetisk og kvalitet,« siger han til The Wall Street Journal.

Temaer som krig, der bliver taget op af firmaerne, strider mod Legos filosofi og er ikke emner, som koncernen berør. Derfor bliver der heller ikke gjort meget ved situationen. Lego-entusiasterne får lov til at leve deres eget liv.

Lego har hverken stejlet over det ene eller andet produkt. I forbindelse med lanceringen af narkolaboratoriet meddelte koncernen, at den ikke har noget imod, at der er en voksende skare, der skaber nye universer ud af Lego.

»Legos klodser bliver brugt til en række forskellige formål, af folk der ikke har noget med Lego Koncernen at gøre - mest iøjnefaldende blandt voksne fans. Nogle gange udforsker de deres personlige interesser og det, de er passionerede omkring, og bruger legoklodser som et medie til at skabe modeller, som vi aldrig kunne finde på at støtte op om eller sætte i produktion, fordi de ikke er i overensstemmelse med vores værdier,« siger Mads Nipper, der er marketingdirektør og medlem af Legos koncernledelse.

Så længe det står klart, at Lego hverken har godkendt eller sponsoreret Breaking Bad-sættet og andre produktioner, så mener koncernen, at Citizen Brick har overholdt den Fair Play-politik, der er lagt.

»Citizen Brick, der står bag modellen, har på deres hjemmeside anvendt vores Fair Play Policy i forhold til kommunikationen i forbindelse med modellen, og selvom vi ikke støtter op om modellen, så har Citizen Brick fulgt vores retningslinjer ved at gøre det klart, at der er tale om et produkt, der ikke er skabt af Lego Koncernen, og som vi ikke bakker op omkring,« forklarer han.