Da Kåre forlod Novo Nordisk

De seneste dages mest omtalte danske erhvervsmand er Kåre Schultz, Lundbecks nye topchef og Novo Nordisks vragede kronprins. Mens Lundbeck jubler over at have fået en ny, stærk topchef, står Novo Nordisk uden en klar arvtager, men med en bestyrelse, der rykker tættere på maskinrummet.

Kåre Schultz Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har Novo Nordisk kunnet bryste sig af ro på direktionsgangen, i hvert fald udadtil, mens svingdørene drejede hurtigt i andre danske virksomheder. Det billede har Kåre Schultz’ overraskende tur fra detroniseret kronprins i Novo Nordisk til topchef i Lundbeck lavet om på.

Lundbeck får en stærk mand, der utvivlsomt er voldsomt motiveret for at skabe resultater, i spidsen de kommende år. Derimod er det mere uklart, hvad Novo Nordisk får ud af det.

Med Kåre Schultz ude af spillet om at afløse Lars Rebien Sørensen holder bestyrelsen fortsat alle kort åbne. Bestyrelsen har besluttet, at Rebien skal blive til tæt på, at hans kontrakt udløber om fem år, mens mulige nye kronprinser skal have tid til at udvikle sig.

Ingen af parterne ønsker at komme nærmere ind på, hvad der egentlig er foregået i kulissen, og hvad der ligger bag det, der kandiderer til at blive årets mest spektakulære direktørskifte i dansk erhvervsliv.

Hos Novo Nordisk har ingen af hovedpersonerne yderligere kommentarer, lyder det fra øverste kommunikationschef, Mike Rulis.

Kåre Schultz gør også klart, at der ikke er mere at hente fra den kant.

»Jeg kommer ikke til at udtale mig mere om min afgang fra Novo Nordisk og processen forud,« sagde han til Berlingske Business i forbindelse med offentliggørelsen af, at han bliver ny topchef i Lundbeck.

Så præcist hvilket spil, der er foregået i Novo Nordisks nye, runde hovedkvarter i Bagsværd, får vi ikke at vide. Vi får heller ikke at vide, hvorfor Kåre Schultz skulle gå arbejdsløs hen over Bededagsferien, før han landede kontrakten med Lundbeck.

Prøvede Novo Nordisk at holde på ham? Hvilke magtkampe var der i kulissen? Hvad er Lars Rebien Sørensens rolle i spillet? Og hvordan er magtforholdet i dag mellem Novo Nordisks direktion og bestyrelse?

Alt det kan vi indtil videre kun spekulere i. Men ved at stykke et billede sammen på baggrund af det, vi allerede ved, kan vi finde konjekturerne til nogle svar.

Vi begynder med Kåre Schultz, manden, der ville være topchef.

Den økonomuddannede nordsjællænder, der fylder 54 år senere på måneden, er en mand med mange facetter. Som leder bliver han rost for sine analytiske evner og sit kommercielle fokus, mens han bliver kritiseret for at være en hård nyser og lidt for kontant en gang imellem.

Om det er hans kontante facon og lidt for store vægt på benhård forretning, der er grunden til, at Novo Nordisks bestyrelse ikke har været helt tryg ved at overlade roret til ham og har foretrukket at fortsætte med Lars Rebien ved roret, vides ikke.

I Novo Nordisk har parløbet mellem Lars Rebien Sørensen og Kåre Schultz imidlertid været givtigt for Novo Nordisk, hvis resultater taler for sig selv.

Hans indflydelse i Novo Nordisk har været stor. Så stor, at joken internt blandt ledere i Novo Nordisk har været, at det var Lars Rebien Sørensen, der skulle til de årlige samtaler om præstation og udvikling, i Novo Nordisk kaldet 3P-samtaler, med Kåre Schultz – og ikke omvendt.

I mange år har det ligget i luften, at Kåre Schultz kunne blive den nye topchef i Novo Nordisk. Men det har aldrig været sikkert, selv om det nærmest er blevet fremstillet sådan de seneste dage.

I 2012-13, troede de fleste, at Kåre Schultz var dømt ude. I 2012 forlængende bestyrelsen, med Sten Scheibye som formand, Lars Rebiens Sørensens kontrakt til 2019. Det var på et tidspunkt, hvor det gik forrygende i Novo Nordisk, og Lars Rebien indledte præsentationen af årsregnskabet for 2011 med ordene »You ain’t seen nothing yet«.

I januar 2013 blev koncernledelsen udvidet med Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen, hvoraf især 49-årige Jakob Riis betragtes som et bud på en Rebien-arvtager.

Det blev Sten Scheibyes sidste gerning som bestyrelsesformand for Novo Nordisk, inden han et par måneder senere overlod formandsposten til den hidtidige næstformand Göran Ando. Direkte ind i bestyrelsen som næstformand kom også adm. direktør i Maj Invest Jeppe Christiansen.

Generationsskiftet i bestyrelsen er værd at lægge mærke til, for Göran Ando er en mand med stor indsigt i medicinalbranchen og en mand, der gerne vil have føling med, hvad der foregår.

Jeppe Christiansen, der ligesom Göran Ando er medlem af Novo A/S’ bestyrelse og altså repræsenterer Novo Nordisks hovedejer, er en mand, der er kendt som analytisk skarp og ikke er bange for at blande sig.

Det planlagte skifte i bestyrelsen skete på et tidspunkt, hvor smilene i Novo Nordisk var stivnet, efter at myndighederne kort forinden havde nægtet at godkende selskabets nye insulin Tresiba på det ekstremt vigtige amerikanske marked. Afslaget betød, at Novo Nordisk skulle gennemføre et nyt, stort forsøg og risikerede at blive sat år tilbage i forhold til de stadigt flere konkurrenter på diabetesmarkedet.

Også disse udefrakommende begiven­heder er værd at huske på.

I februar 2014 blev Kåre Schultz så udnævnt til viceadm. direktør og skulle blandt andet bruge mere tid på kontakt til bestyrelsen, hvor han sammen med Lars Rebien Sørensen og CFO Jesper Brandgaard var med til at forberede bestyrelsesmøderne sammen med Göran Ando og Jeppe Christiansen.

Det var svært at udlægge som andet, end at Kåre Schultz var blevet officiel kronprins i Novo Nordisk, selv om bestyrelsesformanden svarede lidt kryptisk på, om Schultz var kandidat.

Kåre Schultz selv mente ikke, at hans job var så meget anderledes end hidtil.

»Det anderledes er interaktionen med bestyrelsesformanden og med formandskabet i bestyrelsen. Jeg har meget at gøre med vores bestyrelsesformand Göran Ando. Det er en fornøjelse, for han har jo lang erfaring inden for den farmaceutiske industri,« sagde Kåre Schultz i interviewet med Business Søndag i maj.

Et halvt år senere møder Berlingske endnu en gang Kåre Schultz. Det er i begyndelsen af november i anledning af, at han er blevet udnævnt til Årets Bestyrelsesformand som formand for bryggeriet Royal Unibrew.

Vi spørger til den største udfordring i bestyrelsesarbejde, og Kåre Schultz fremhæver en tendens over de senere år til, at aktive erhvervsfolk kommer ind i bestyrelserne. Det er godt, fordi de har mere føling med, hvad der rører sig, men kan også være er problem, fordi de får lyst til at blande sig for meget i den daglige drift, forklarer Kåre Schultz.

Vi spørger, hvordan det ser ud fra hans direktørstol i Novo Nordisk, hvor han jo nu er tættere på bestyrelsen.

»Jeg synes, det er rigtig givende at diskutere med Novo Nordisks bestyrelsesformand, som er superkompetent, også det dilemma, hvor meget skal bestyrelsen være operationelt engageret, og hvor meget den ikke skal være det. Det, man ønsker, er en bestyrelse, som er så engageret som muligt i virksomheden. Men omvendt skal den ikke begynde at blande sig i det, der er daglig drift og som er ledelsesansvar,« lyder svaret til båndoptageren.

I dag fremstår den udtalelse mere interessant, end den gjorde dengang.

Kåre Schultz’ egen forklaring på, at han forlader Novo, er, at bestyrelsen ville fortsætte med Lars Rebien Sørensen frem til omkring 2019. Lars Rebien Sørensen og Göran Ando derimod fremhæver, at det er bestyrelsens beslutning om, at regionsdirektørerne på de vigtigste markeder skulle op i koncernledelsen sammen med den ansvarlige for product supply, der udløste bruddet, fordi Kåre Schultz’ job derved mistede sit indhold.

»Vi får informationer om markederne i realtid med den nye struktur,« som Göran Ando beskriver det.

Indtil ændringerne i koncernledelsen 30. april i år ville det som udgangspunkt være Kåre Schultz, der rapporterede, når bestyrelsen ville vide noget om, hvad der rørte sig i f.eks. USA, medmindre bestyrelsen fandt det relevant at få en regionsdirektør med til mødet. Koordinering og planlægning af det lå i den lille formandskabsgruppe mellem topfolkene i bestyrelsen og direktionen, hvor Kåre Schultz altså også sad med.

I slutningen af november 2014, få uger efter, at Kåre Schultz er blevet udnævnt til Årets Bestyrelsesformand, er Berlingske Business igen i Bagsværd. Denne gang for at interviewe Lars Rebien Sørensen til en større historie, som skal i avisen i december.

Mod slutningen af interviewet peger min kollega Jesper Kongskov diskret på det sidste spørgsmål på vores liste og former lydløst ordene »husk at spørge«.

På den anden side af bordet sidder Lars Rebien Sørensen og fortæller om de udfordringer, Novo Nordisk står overfor med at nå op på målet om ti pct. årlig vækst. En forudsætning er både at få godkendt selskabets fedme­middel Saxenda og få Tresiba på markedet i USA hurtigst muligt, hvis det skal lykkes.

Spørgsmålet, vi stadig mangler, er ret simpelt:

»Hvornår stopper du i Novo Nordisk?«

Egentlig har vi ikke forventning om at få andet end et »ingen kommentarer« eller »en sludder for en sladder«, men Lars Rebien lægger blot ansigtet i alvorlige folder og siger:

»Det er ikke så mærkeligt, at folk spekulerer i det. Jeg har jo for nylig udnævnt en viceadm. direktør (Kåre Schultz, red.) for firmaet, men det er bestyrelsens ansvar at ansætte en ny direktør.

»Det er mit ansvar at producere kandidater i det omfang, man vil promovere interne folk. Det synes jeg, at jeg har gjort. Det foregår i en dialog mellem mig og bestyrelsen. Og så er det i sidste instans bestyrelsen, der fuldstændig suverænt træffer beslutningen.«

Han siger også: »Jeg ser det som min fornemmeste opgave at sikre, at Novo Nordisk er ledet på en forsvarlig måde, og at der er identificeret en efterfølger, som bestyrelsen har tillid til og opbakning omkring. Og når den beslutning er truffet, så er mine dage talte i Novo Nordisk A/S.«

Ude i det grå novembervejr i Bagsværd, hvor Novo Nordisk har hovedsæde, kigger vi på hinanden. Hvad var det lige, en af Danmarks populæreste topchefer sagde dér? At han er klar til at stoppe? At han har peget på sin foretrukne afløser? At det nu er op til bestyrelsen? Og er Lise Kingos afgang fra Novo Nordisk i virkeligheden en del af en oprydning i direktionen, inden hans afløser tager over?

Et par dage tidligere, den 24. november, har været en begivenhedsrig dag i dansk medicinalindustri. Novo Nordisk har meddelt, at koncerndirektør Lise Kingo har forladt selskabet, efter at hendes ansvarsområde er blevet splittet op og fordelt mellem Lars Rebien Sørensen og to andre koncerndirektører Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen. Det skete om aftenen, efter at det om morgenen samme dag blev meddelt, at Ulf Wiinberg, topchefen i Lundbeck, Danmarks næststørste medicinalselskab, er blevet sendt ud i kulden.

Godt fem måneder senere er det nemt at være bagklog og overfortolkende. Men faktum er, at Kåre Schultz er blevet topchef. Bare ikke i Novo Nordisk.

Lars Rebien Sørensen sidder stadig på sin post, men med en ny, udvidet koncernledelse under sig og med fingrene længere nede i driften end tidligere som formand for en såkaldt »Operations Commitee«, hvor hele direktionen minus CFO Jesper Brandgaard og forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen har sæde.

Her skal Lars Rebien Sørensen holde styr på de ambitiøse koncerndirektører, som stadig er med i opløbet om at blive hans afløser. De skal udvikle sig som ledere og konkurrere på resultater i regionerne, mens bestyrelsen har fået sin vilje og kan følge med i »realtid«.

Tilbage står, at det formentlig var mere end bare personlige ambitioner og ønsket om at komme til tops i en virksomhed, der førte til bruddet mellem Kåre Schultz og Novo Nordisk.

Uenighed om, hvor meget en bestyrelse skal blande sig i den operationelle drift kombineret med manglende kemi er et godt bud på, hvorfor det ikke gik mellem den iltre Kåre Schultz, den muntre, men engagerede og erfarne Göran Ando og Jeppe Christiansen, der kan matche Kåre Schultz på analytiske evner og handlekraft.

Samtidig sidder vi tilbage med flere ubesvarede spørgsmål. Ville Kåre Schultz have accepteret bestyrelsens indblanding, hvis han selv kunne få lov til at sidde for bordenden? Hvor står Lars Rebien Sørensen egentlig? Prøvede han rent faktisk at køre Kåre Schultz i stilling som sin afløser i slutningen af 2014? Eller ville han gerne af med en mange­årig koncerndirektør, der var ved at vokse sig for magtfuld?

Svarene får lov at blafre i vinden. De tider, hvor der er ro i toppen af Novo Nordisk, ser ud til at være ovre