Da frustrerede amerikanere rystede fremtidens pionerer i techland

De har været morgendagens helte og fremtidens pionerer, men valget i USA har understreget, at techbranchen står over for en kæmpe udfordring. Men hvordan stopper man et førerløst tog?

Flere end 50.000 menes at have deltaget i Web Summit, en gigantisk techkonference, der blev afholdt i Lissabon i den forgangne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL A. LOPES

Paddy Cosgrave famler. De seneste to dage har han ellers som en anden Mark Zuckerberg i moderigtige jeans, sneakers og t-shirts tronet på scenen med sin iPad i hånden og talt om en lys fremtid, om teknologiens fremskridt, om en grøn revolution; om en bedre verden.

Og nu står han så her – en onsdag morgen – iklædt en uldsweater, ifølge ham selv med tømmermænd og fattig på ord. Blandt de 20-30.000 tilhørere i salen er der en følelse af, at han må sige noget, adressere den nye virkelighed, vi alle er vågnet op i, for mens verdens førende tech-folk har festet i Lissabons gader, har USA valgt Donald J. Trump som den frie verdens næste leder, og meget kan man sige om det, men det synes hverken særlig progressivt eller grønt.

Paddy Cosgrave er manden bag Web Summit. Det er en gigantisk techkonference, der i løbet af få år er vokset fra 400 deltagere til 50.000, og som betragtes som state of the art indenfor sit felt. Verdens førende virksomhedsledere, iværksættere og aktører inden for teknologibranchen samles hvert år i en ny by for at udveksle ideer, trends og hver især prale med de opfindelser, der vil gøre tilværelsen både lettere, grønnere og sjovere.

Det er en uge, hvor branchen fejrer hinanden og sig selv. Man fejrer de banebrydende opfindelser som Tinder, der har forvandlet kærlighed til en app i iTunes Store, de selvkørende biler, der allerede er på vejene forskellige steder i verden, og man fejrer de robotter, der allerede nu erstatter mennesker ved samlebånd og skriveborde.

I år fandt Web Summit sted i Lissabon i Portugal og paradoksalt nok på samme tid, som verdens mægtigste land skulle vælge den frie verdens næste leder. Og selv om de to arrangementer på overfladen syntes adskilt, var der uvægerligt en fornemmelse af, at de faktisk havde en hel del med hinanden at gøre.

Hvis et Trump-rally typisk har bestået af decimerede og oversete hvide, midaldrende hillbillies i pick-ups med soldaterklistermærker plastret på bagsmækken, er den gennemsnitlige Web Summit-deltager det diametralt modsatte: Det er unge mennesker i moderigtigt tøj, fra alle klodens hjørner, med smartphonen i hånden. Det er den digitalt indfødte generation med sprællevende Twitter-konti, Uber-app installeret på telefonen, og hvis Trump-tilhængerne havde mistet troen på fremtiden, forholdt det sig anderledes til Web Summit: Her tror man ikke bare på fremtiden, man føler, man ejer den.

Paddy Cosgrave, CEO hos Web Summit, havde svært ved at finde en passende grimasse, da det stod klart, at Donald Trump var blevet USAs 45. præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA.

Det første klask fra en anden virkelighed kom allerede mandag aften, hvor konferencen blev sparket i gang, og hvor Hillary Clinton stadig lignede den sandsynlige vinder i USA. Her fik tilhørerne det første glimt af bagsiden af medaljen ved digitaliseringen, da Roberto Azevêdo, lederen af World Trade Organization, i en paneldebat om den politiske usikkerhed i en digital tidsalder med den tidligere formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso og danske Mogens Lykketoft, bidrog med den nøgterne konstatering, at 3,5 millioner lastbilchauffører i USA lige om lidt ville være overflødige, når lastbilerne kunne køre selv.

»Og vi er nødt til at finde ud af, hvad de skal lave i stedet, for lige nu aner vi det ikke,« sagde Roberto Azevêdo.

3,5 millioner mennesker - alene i USA - der lige om lidt ikke vil have en egentlig funktion, og som for størstedelen næppe har en skjult ingeniør eller programmør gemt i sig.

I samme debat understregede José Manuel Barroso for sin del, at der var store muligheder med teknologien, men advarede mod at lade protektionisme og nationalisme vinde frem som modsvar blandt dem, der følte sig koblet af. Han talte også om politikerlede og undlod ved den lejlighed behændigt at adressere den kæmpeelefant i rummet, som hans eget skifte fra den absolutte top af international politik og direkte over til investeringsbanken Goldman Sachs, udgjorde.

Mogens Lykketoft, der jo netop har brugt et år som formand for FNs generalforsamling, bød ind med de forventelige betragtninger om vigtigheden af et stærkt internationalt samarbejde og et civilt samfund i bevægelse og undlod at fortælle, hvordan han selv mærkede bagsiden ved den digitale tidsalder, da han tidligere på året holdt en smædetale, hvor fjender og venner blev sablet ned for så at sende samme tale ud til en større gruppe på mail, hvorefter den naturligvis havnede i avisen med ramaskrig til følge.

2 minus 7

I den velvoksne stak af forklaringer og teorier på, hvad der drev så mange amerikanerne til at vælge Donald Trump som deres næste præsident, er der én teori, der stadig synes at tage til i styrke.

»How the tech industry got Donald Trump elected« (Sådan fik techindustrien Donald Trump valgt som præsident, red.) hed en overskrift på hjemmesiden Thenextweb.com torsdag.

For når frustrerede vælgere i Wisconsin, Michigan og Florida har kunnet se deres arbejdspladser forsvinde, er det svært ikke at forklare en del af den udvikling med digitaliseringen, anføres det i teksten. Når vi taler om robotter, der kan overtage menneskers job, så er det i første omgang de job, som blue collar workers hidtil har haft. Når Uber breder sig til stadig flere lande, er det taxachaufførerne, der står for skud, og når flere booker ferielejligheden via Airbnb, så er det ikke kun dårligt nyt for hotelejerne, men i særlig grad for de mange ufaglærte og lavtlønnede hotelmedarbejdere, der risikerer at blive arbejdsløse.

I et studie fra Oxford University fra 2013 konkluderes det ifølge thenextweb.com, at 47 procent af alle job kan blive automatiseret i løbet af de næste 20 år, og at det i særlig grad er de lavtlønnede og ufaglærte job, der forsvinder. Med andre ord job fra den klasse, der allerede nu føler sig overset og glemt.

Beregningerne fra Oxford blev bekræftet på World Economics Forum tidligere i år, hvor en særlig dyster prognose anslog, at mens techindustrien forventeligt vil skabe to millioner job inden 2020, så vil den på samme tid eliminere syv millioner. Med andre ord vil fem millioner job altså forsvinde inden 2020, hvis prognoserne holder stik.

Skuespiller Joseph Gordon-Levitt var blandt dem, der holdt oplæg til techkonferencen i Lissabon. Fold sammen
Læs mere
Foto: MÁRIO CRUZ.

Samme regnestykke præsenterede Rowan Trollope, forretningschef hos den amerikanske IT-gigant, Cisco Systems, sine tilhørere for under et foredrag ved Web Summit og drog nogenlunde samme triste konklusion:

»We have a problem, guys,« sagde han på scenen.

Løsningen på problemet havde han forståeligt nok svært ved at komme med, men Rowan Trollope opfordrede til, at man i techindustrien først og fremmest satte sig for at skabe mere end de to millioner job i stedet for at fokusere på de syv millioner, der ville forsvinde.

Det er givetvis lettere sagt end gjort. Det giver sig selv, at man ikke kan stoppe udviklingen - det er som at stoppe et førerløst tog, og når man strejfede rundt i de gigantiske haller i Lissabon, boblede det over med præsentationer af software, apps og IT-løsninger, der alle sammen havde det til fælles, at de enten ville gøre livet lettere, sjovere eller sundere. Men de havde også det til fælles, at de færreste rummede potentialet for at skabe nye kæmpevirksomheder med tusindvis af ansatte, selvom flere af dem potentielt kunne fjerne samme antal job med deres opfindelser.

»Start-ups og innovation er i det store hele godt for verden. Men jeg er bekymret for, at nogle af de her virksomhedsejere ikke forudser den konsekvens, deres produkter vil få på verden,« skriver techjournalisten Matthew Hughes på The Next Web.

Tilbage på scenen i Lissabon har Paddy Cosgrave genvundet fatningen oven på nyheden om Trumps sejr.  Han hæver armene, og lyset bliver slukket i hele salen, så vi sidder badet i mørke.

»Nu skal I alle sammen tænde lommelygten i jeres telefoner og holde dem op. For der vil altid være et lys i mørket,« messer Cosgrove fra scenen. De fleste følger opfordringen, tusindvis af små lyskegler bryder mørket, og det føles… fattigt.

En del rejser sig og går.

Berlingske Business var inviteret til Web Summit af arrangørerne bag.