»Da først kreditterne blev lukket onsdag, gik det meget, meget hurtigt«

Partner i kapitalfonden Altor, Søren Johansen, der stod bag børsnoteringen af nu kollapsede OW Bunker, forsvarer selskabets pludselige konkurs, som andre har kaldt en panikløsning.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fik 25 dage til en rekonstruktion af selskabet, men allerede efter to døgn bliver det erklæret konkurs. Det har andre kaldt en panikløsning. Hvad mener du, det er?

"Der er blevet arbejdet stenhårdt sammen med advokater og andre rådigere for at se, hvad der juridisk og finansielt kunne etableres, så man kunne køre videre med nogle ting og afvikle andre."'

"Vi måtte bare konstatere, at der ikke kunne findes en juridisk løsning, som var bæredygtig og heller ikke findes en løsning, som banksyndikatet bakkede op om. Når vi arbejdede på det i så kort tid, så er det fordi, at da først kreditterne blev lukket, onsdag, så gik det meget, meget hurtigt. Man kunne ikke bestille olie, ikke sikre leverancer til kunderne, og derfor så forsvandt værdier, og det var ikke muligt at "going concern" (fortsætte driften, red)."

Men deadline for en rekonstruktionsplan var jo først 1. december. Hvorfor brugte I ikke tiden fuldt ud? Det kan jo umiddelbart set mærkeligt ud?

"Det, der ser mærkeligt ud, er, at en virksomhed af den art i løbet af så få dage kan komme i sådan en situation, som den gjorde. Alle gode kræfter havde gjort, hvad de kunne for at finde bæredygtige løsninger. Det er ikke lykkedes. Det er helt åbenbart at både os og andre gerne ville, hvis der kunne findes en løsning, som var holdbar. Det var der bare ikke."

Hvad ville der ske ved at bruge en uge eller to mere på at undersøge tingene, inden man melder sig selv konkurs?

"Jamen, en virksomhed af denne art med så stort et cash flow (pengestrøm, red.) har brug for meget store mængder kredit. Der var simpelthen ikke penge til at fortsætte driften. Man kan ikke købe olie eller levere eller foretage andet, uden at der er kreditrammer og likviditet til rådighed. I en situation som denne vil alle leverandører jo kræve kontant betaling."

Hvad vil du sige til dem som mener, at I hos Altor har haft en interesse i at få virksomheden erklæret konkurs hurtigt, så I ikke risikerede at skulle skyde nye penge ind for at redde den?

"Vi har forsøgt at se, om der var en løsning, som jeg sagde. Og så skal man tænke på, at Altor jo allerede har et enormt tab på konkursen. Vi har haft 35 procent af aktierne - plus vi har kæmpet for de andre aktionærers interesse. Men det er bare ikke lykkedes."

I fik tre mia. kroner i kassen tidligere på året, da I børsnoterede OW Bunker. Kan du forstå, hvis nogen undrer sig over, at I ikke tilbød at skyde eksempelvis en mia. kroner ind i virksomheden fredag?

"Vi har været nødt til at finde ud af, om der var en bæredygtig virksomhed at skyde penge ind i. Ellers kommer det ikke nogen til gavn."

Og du vurderede, at løbet for OW Bunker allerede var kørt?

"Du skal tænke på, at der er tabt et meget stort beløb på risikostyring af oliehandler og desuden et meget stort debitortab i datterselskabet i Singapore. Det er det, der gør, at bankerne stopper for kreditten, og det er meget vanskeligt i den situation at prøve at finde en løsning, som bliver holdbar."

Så ikke en gang en mia. kroner fra jer ville have reddet situationen?

"Det er svært at vurdere. Hvis man havde skudt penge ind, kunne det godt være, at selskabet kunne have kørt videre i en periode. Men det hjælper jo ikke, hvis løsningen ikke er bæredygtig."

Hvilken indflydelse kan OW Bunker-sagen få på tilliden til jer, til andre kapitalfondes og til fondsbørsen i Danmark?

"Lige nu er det bare en ulykkelig sag. For at finde ud af, hvordan langtidsvirkningen bliver, så er du nødt til at gøre noget for at få afklaret, hvad der er sket. Først derefter ved vi, hvordan det udfordret vores omdømme."

Hvad gør du for at få klarhed over det skete?

"Vi vil opfordre kuratorerne til at komme til bunds i begivenhederne. Lige nu er det vigtigt at understrege, at vi bare er aktionærer som alle andre. Vi har jo ikke adgang til informationerne, og vi kan heller ikke sætte nogen undersøgelser i gang."