Da coronakrisen brød ud, lagde Mikkel produktionen om: »Jeg tænkte med det samme, at vi kunne hjælpe«

Danmark havde akut behov for håndsprit, da coronakrisen kom. Det opfangede brygmester Mikkel Laust Broe med det samme. Han omlagde sammen med sine kollegaer produktionen fra øl til alkobase, som bruges til håndsprit, for at hjælpe landet, da vi havde mest brug for det. Derfor er Mikkel Laust Broe valgt af Berlingske som forbillede. Læs hans fortælling om de hektiske måneder, hvor han fik produceret 16 millioner liter alkobase.

 
Brygmester Mikkel Laust Broe fik en ide, da Danmark havde akut behov for værnemidler. Se i videoen her, hvordan det gik til, da Carlsberg lavede håndsprit i stedet for øl. Video: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, kunne man hurtigt fornemme, at der ville komme til at mangle værnemidler og håndsprit. Hun sagde, at vi skulle hjælpes ad og opfordrede alle til at melde sig under fanerne.

Jeg tænkte med det samme, at vi kunne hjælpe med at producere håndsprit. Vi laver både øl og cider, og vi skulle alligevel producere mindre, fordi restauranter og barer skulle lukke.

Vi har nogle produkter, hvor vi gærer til højere alkohol, og den vin ville være ideel til at destillere fra, hvis man skulle lave det til håndsprit, så mine kollegaer brugte hele weekenden på at undersøge, hvad vi kunne få ud af vores destillationsapparat. Samtidig tog jeg fat i brancheforeningen for destillerier i Danmark for at se, om vi kunne finde nogle, der kunne hjælpe os med at få vinen omsat til ethanol. Via foreningen fik jeg kontakt til Nyborg Destilleri, og så aftalte vi, at vi kunne sende tankvogne afsted allerede fra om mandagen.

Mikkel Laust Broe arbejdede alle ugens dage i flere måneder for at producere alkobase. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Vi er ejet af Carlsberg, og da ideen opstod her på bryggeriet i Fredericia, gik jeg sammen med min gode kollega Peter Rasmussen til den øverste ledelse i Carlsberg. Det var ikke alle, der var med på den til at starte med. Nogle kunne ikke forstå, hvorfor vi skulle blande os. Det var jo ikke vores kerneforretning. Men fordi vi er så tæt på processerne i bryggeriet, vidste vi, at det her kunne vi godt, og vi fik dem overbevist. Jeg er glad for, at virksomheden var moden til at sige »ja, det giver god mening. Det er det, vi gør«.

Den Nationale Operative Stab (NOST) var også blevet sat på opgaven med at skaffe håndsprit, så lige så stille blev trådene flettet sammen, og vi dannede et netværk under NOST sammen med andre virksomheder som ReEnergy, Ørsted og staten. Carlsberg Fondet og Novo Nordisk Fonden meddelte hurtigt, at de ville bevilge godt 17 millioner kroner til, at vi kunne etablere og lave en egenproduktion af håndsprit i Danmark hurtigt. Opgaven var at producere så meget som muligt og så hurtigt som muligt. Hver dag klokken 10 havde vi møder for hele tiden at holde styr på, hvem der gjorde hvad.

Vi brugte de råvarer, som vi plejer at bruge til at producere Somersby, så det var ikke de billigste råvarer. Men vi tog dem, vi havde, og så fik vi lavet en opskrift på alkoholgæring, så vi kunne komme så højt op i alkoholprocent som muligt.

Det kørte godt med opstartsproduktionen med Nyborg Destilleri. Men vi fik tal på, at de store hospitaler skulle bruge op mod 5.000 liter ethanol i døgnet til at desinficere rum og til håndsprit, så vi kunne hurtigt se, at de mængder, vi producerede, slet ikke var nok, for Nyborg er et lille destilleri. Derfor gik vi i gang med at undersøge, om vi kunne opskalere det, for vi vidste godt, at vi havde en god vin, som var nem at destillere.

Mikkel Laust Broe måtte nedlægge en del af ølproduktionen, fordi restauranter og barer under coronakrisens hårde måneder var lukket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Vi fandt frem til et sted i Kalundborg, der havde nogle anlæg stående. Det havde været ejet af Ørsted, men lå nu øde. Der var ikke blevet produceret på bioethanolanlægget i mange år, så man blev nødt til at finde frem til tidligere medarbejdere for at få det i gang, og så måtte vi spørge deres arbejdspladser, om de kunne få fri til at hjælpe os. Det var fuldstændig nødberedskab med stor velvilje og opfindsomhed.

Vi fik lavet en god rotation med lastbilerne, som kørte i døgndrift for at transportere alkobasen til Kalundborg, og så havde de sukker med retur til den næste gæring fra en sukkerfabrik tæt på Kalundborg.

Jeg fik ideen om at spørge Sund & Bælt, om de ville være med til at sponsorere broafgiften over Storebælt. Den fangede Rigspolitidirektøren, så det endte med, at de mange lastbiler, der kørte mellem Fredericia og Kalundborg, kørte gratis over broen.

Priserne blev skruet voldsomt op

I starten var der så stor mangel på håndsprit, at priserne blev skruet voldsomt op, og selv om vores opgave var at levere til hospitaler og institutioner i første omgang, påvirkede produktionen markedet for håndsprit og stabiliserede i et vist omfang priserne.

Der var yderligere to ting, der var vigtige for hele netværket. Der skulle produceres på markedsvilkår, så vi ikke forvred markedet, og vi skulle ikke tjene penge på det. Vi har fået dækket vores omkostninger, men Carlsberg har ikke tjent penge på produktionen, og det har de andre parter heller ikke.

Carlsbergs bryggeri i Fredericia har 700 ansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Vi producerede alkobase fra marts og til slutningen af juni. Vi har produceret tæt på 16 millioner liter. Det svarer til 150 millioner håndbajere. Det er næsten en kasse pr. mand i Danmark, så da vi først skalerede op, gik det virkelig stærkt.

I slutningen af juni stoppede vi med at producere, da vi havde fyldt lagrene op, og der var ikke længere et akut behov, så den almindelige branche tog over. Nu er det op til Styrelsen for Forsyningssikkerhed og andre at finde ud af, om vi stadig skal have håndsprit fra udlandet, eller om Danmark skal være selvforsynende i forhold til masker og håndsprit.

Det har været pisse hårdt, men det har også været rigtig sjovt. Fra 11. marts, til jeg gik på sommerferie, arbejdede jeg med det hver eneste dag, så det var meget intenst. Jeg tror, at det er noget, alle vil huske tydeligt resten af deres karrierer. Det var noget specielt, og det var alvorligt. Men det gav ekstremt meget mening, at vi gav den en skalle for at få det til at ske.

Og så fik vi jo også en del anerkendelse. Både Kronprinsen, statsministeren og forsknings- og uddannelsesministeren har været forbi, så det har været en stor oplevelse for alle og dejligt at få et klap på skulderen for alt det arbejde, vi alle havde lagt i det.

Mikkel Laust Broe er klar til at hjælpe til med at producere håndsprit igen, hvis der skulle blive behov for det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Da statsministeren var forbi, fik hun blandt andet en snak med en af vores chauffører, som er Arnes svoger. Altså Arne fra Socialdemokratiets pensionsreklamer, der har været så meget snak om. Det grinte de meget af.

Hvis vi ikke havde sat det her i gang, skulle vi have sendt folk hjem på afspadsering, så det var også med til at holde mange mennesker beskæftiget og klar til at brygge igen, da samfundet genåbnede.

Vi er bedst til at lave øl, cider og læskedrik, og hvis man skal lave en billig ethanol, skal man bruge nogle billigere råvarer, end det, vi har gjort. Men vi er da selvfølgelig klar til at give en hånd med igen, hvis der skulle blive behov for det.