Cyberkatastrofe hos Yahoo truer også danskere

En halv milliard brugeres personlige oplysninger er blevet stjålet af hackere. Selv hvis man ikke længere bruger sin gamle Yahoo-konto, kan man være i fare og bør straks få skiftet til nye og bedre kodeord.

Der er ikke meget at råbe »yahoo« ad efter afsløringen af, at hackere - angiveligt fra en fremmed stat - har stjålet personlige oplysninger om mindst en halv milliard Yahoo-brugere, sandsynligvis også mange danskere. Arkivfoto: Denis Balibouse, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Denis Balibouse / Reuters

Der er tale om en decideret cyberkatastrofe, siger flere eksperter oven på afsløringen af, at den amerikanske internetgigant Yahoo har haft indbrud, hvor 500 millioner brugeres data - sandsynligvis også mange danskeres - er blevet stjålet. Derfor handler det om hurtigst muligt at få skiftet kodeordet.

Der er tale om det største, kendte datatyveri nogen sinde, og eftersom mange stik mod alle gode råd genbruger deres kodeord mange steder, kan eftervirkningerne blive endog ret så alvorlige.

Yahoo har en milliard aktive, månedlige brugere, og 225 millioner bruger hver måned deres Yahoo Mail. Men mange har også bare en ekstra Yahoo Mail ud over deres egentlige e-mailkonto.

Skift straks kodeord - også andre steder

Derfor skal man straks logge ind på sin Yahoo-konto og ændre sit kodeord - og ikke til et, som man bruger andre steder. Allerhelst bør man bruge såkaldt tofaktorgodkendelse, hvor man - ud over det almindelige kodeord - skal indtaste en engangskode, som man får tilsendt som SMS-besked, hver gang man logger ind. Dermed skal en hacker også have adgang til ens telefon for at kunne komme ind.

Hvis hackersagen gør, at man kommer i tanker om en konto, som man ikke bruger, er det måske anledningen til at få den nedlagt og lukket.

Hackerne har kopieret folks navne, e-mailadresser, telefonnumre, fødselsdage, kodeord og i visse tilfælde også de sikkerhedsspørgsmål og -svar, som man normalt bruger til at få et nyt kodeord, hvis man selv har glemt det gamle. I forkerte hænder kan de give hackerne adgang til ens e-mailkonto, hvis de ikke kan aflæse de stjålne kodeord.

Meget lang reaktionstid

Yahoo har dog brugt en slags kryptering af folks kodeord. Hackerne skal derfor råde over kraftige computere for at kunne knække koderne en ad gangen. Mange bruger dog - også stik mod alle gode råd - elendige kodeord som »12345« eller »password«, og dem kan hackerne forsøge sig med først og se, hvor langt de kommer.

Yahoo er selv gået i gang med at kontakte alle, som selskabet kan se er blevet ramt af hackerangrebet. Yahoo mener selv, at en fremmed regering står bag.

Tilsyneladende er de mange data blevet stjålet allerede i slutningen af 2014, og Yahoo anbefaler selv alle, der ikke har skiftet kodeord siden da, at få gjort det straks. Hvorfor det først er nu, at oplysninger om hackningen kommer frem, er en gåde for mange. Det står ikke klart, hvornår Yahoo selv opdagede de ubudne gæster.

Yahoo står for at blive købt af den amerikanske telegigant Verizon. Lækagen sætter bestemt ikke Yahoo i et gunstigt lys, og det forventes, at advokater snart vil begynde at sagsøge selskabet for den dårlige sikkerhed. De amerikanske myndigheder er allerede i gang med deres undersøgelser og vil senere beslutte, om Yahoo får en bøde eller straf.