Cyberangreb rammer mindst syv lande

En række lande er blevet udsat for digitale angreb, der er så komplicerede, at det må være en stat, som står bag. Det vurderer et russisk sikkerhedsfirma.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky Labs har opdaget et spionprogram, der beskrives som en af de mest komplekse trusler, der nogensinde er fundet på internettet.

Spionprogrammet, som har fået navnet Flame, har angiveligt været i brug siden 2008, fortæller sikkerhedsfirmaet til BBC.

Programmet udfører tilsyneladende ingen skader på computerne, i stedet indsamler det store mængder sensitiv information.

- Når et datasystem er infiltreret, begynder Flame på en række komplicerede operationer. Det registrerer datatrafik, optager lyd fra samtaler, tager billeder af skærmen, overtager tastaturet og så videre, forklarer Vitalij Kamluk fra Kaspersky Labs.

Han anslår, at 600 specifikke mål er blevet ramt af Flame. Blandt de angrebne er både enkeltpersoner, selskaber, akademiske institutioner og flere regeringers systemer.

Spionprogrammets kompleksitet og størrelse får Kaspersky Labs til at anslå, at programmet må være udviklet med støtte fra en stat.

- Der er tre kendte grupper, som udvikler denne type programmer. Det er hackere, cyberkriminelle og nationalstater. Flame er ikke udviklet til at stjæle penge fra bankkonti, det er også anderledes end de forholdsvist enkle hackerradskaber og ondsindede programmer, som bruges af hackere. Når vi eliminerer hackere og cyberkriminelle, står vi tilbage med en konklusion, der viser, at det må komme fra den tredje gruppe, siger Vitalij Kamluk.

Lande som Iran, Israel, Sudan, Libanon, Saudi-Arabien og Egypten er blandt de lande, der er blevet angrebet. Og det vidner ligeledes om, at det er en stat, som står bag, mener Vitalij Kamluk.

- Målenes geografi og også truslens kompleksitet efterlader ingen tvivl om, at det er en stat, som har sponsoreret forskningen, som benyttes i programmet, siger Kamluk.

Tidligere på måneden advarerede den danske forsvarsminister Nick Hækkerup om, at Danmark bør opgradere forsvaret mod digitale angreb, han betegnede i den forbindelse cybertruslen som »stor og stigende«.