Crowdfunding - Her er de største danske succeser

31 gange har danske iværksættere hentet mindst 500.000 kroner via crowdfunding. Men hvem er de, hvilken platform har de brugt og hvilket succesfuldt projekt har flest støttet? Du kan blive klogere på dansk crowdfunding lige her!

Crowdfundig: Så mange mio. har danske projekter fået. MATE. bike har DK-rekord. Her søskendeparret Christian Adel Michael, og Julie Kronstrøm Carton med deres sammenfoldelige el-cykle "Mate" Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 500.000? Det er sket 31 gange. Det dobbelte? I 18 tilfælde. Mindst.

Selvom »Crowdfunding« endnu er et relativt nyt begreb i den danske iværksætterverden, har flere haft stor succes med finansieringsformen, der bygger på støtte og forudbestillinger. Det viser en ny analyse fra Dansk Crowdfunding Forening, der afslører, at i mindst 31 tilfælde, er det lykkedes danske iværksættere at rejse en halv million kroner eller mere via såkaldt »Reward-crowdfunding«, og i 18 tilfælde er det ligefrem lykkedes at fremskaffe det dobbelte.

Rekordindehaverne er søskendeparret Christian Adel Michael og Julie Kronstrøm Carton, der står bag elcyklen MATE.bike, men de er ikke de eneste, der har haft succes med crowdfunding.

Af de 31 projekter, der har rejst en halv million kroner eller mere, er 26 blevet lanceret på Kickstarter, mens fire har haft hjemme på den anden internationale platform i undersøgelsen, Indiegogo. Én gang er det lykkedes et projekt på den danske pendant, Booomerang, at komme over den magiske grænse.

Men kigger man på de projekter, der har modtaget mest støtte er billedet et lidt andet: Her placerer to Indiegogo-kampagner - MATE.bike samt Airtame - sig helt i front, mens Støt i bytte for mad og drikke fra Folkets Hus hiver Booomerang ind på en tredjeplads i enkeltstående projekter.

Ifølge formanden for Dansk Crowdfunding Forening, Frederik Ploug Søgaard, er det ikke overraskende, at Kickstarter er den mest populære crowdfunding-platform. Sådan forholder det sig nemlig også internationalt:

»Man vil se et lignende billede i andre lande, tror jeg. Kickstarter er større både på antal af projekter, antal af backers og målt på penge, der bliver rejst. Desuden har de brugt nogle kræfter og nogle ressourcer på at blive kendt i Danmark,« forklarer Frederik Ploug Søgaard, inden han kommer med et forsigtigt bud på, hvorfor det alligevel er to Indiegogo-projekter, der ligger øverst på listen:

»Platformene henvender sig ofte til nogle forskellige målgrupper. På Indiegogo ser man ofte gadgets-nørder, mens Kickstarter er de kreatives platform. Så det kan godt være, at der er et lidt færre folk på Indiegogo, men de er nok mere købestærke,« siger Frederik Ploug Søgaard.

Undersøgelsen viser desuden, at på ét parameter er MATE.bike langt fra toppen. Nemlig på antallet af støtter. Her indtager Airtame og deres trådløse HDMI-stik en klar førsteplads i dansk kontekst. Flere end 14.000 støtter nåede de at få, inden de lukkede deres crowdfunding-kampagne. Det er mere end fire gange så mange som MATE.bike, hvis produkt dog er noget dyrere. Det er derfor, at MATE.bike kan glæde sig over at have haft Danmarkshistoriens mest succesfulde crowdfunding-kampagne, selvom de modtaget støtte og forudbestillinger fra færre personer.

21-03/17: Bemærk: Tallene var ikke nødvendigvis opdateret pr. artiklens udgivelsesdato, den 19. december 2016. De stammer derimod fra en rapport Dansk Crowdfunding Forening færdiggjorde inden.