Creme-krigen optrappes: International kæde går til angreb på Matas

Matas kæmper med omsætningen, og nu kan kæden se frem til endnu mere konkurrence fra en ny aktør: Den hollandske kæde Rituals er på vej ind på det danske marked og forventer at åbne 15 butikker inden for et år.

»Vi har testet det danske marked ved at have en lille shop-in-shop i Magasin i tre år. Det er gået rigtigt godt,« fortæller Raymond Cloosterman, stifter af hollandske Rituals. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en udenlandsk kæde, der ønsker at besøge dit badeværelse, er på vej til at storme frem i de danske gader og butikscentre. Navnet er Rituals Cosmetics – et brand med en bred produktlinje, der både spænder over makeup, duftlys, duftpinde, te, hyggetøj og selvfølgelig krops- og ansigtspleje.

Dermed får Matas endnu en konkurrent at slås med. I denne uge måtte Matas nedjustere sine forventninger til regnskabsåret 2016/17 på grund af fald i omsætningen i andet kvartal, og en spareplan skal træde i kraft i begyndelsen af 2017.

»Det bliver hårdere og hårdere for Matas at fastholde sin position. Udfordringen er, at Matas har levet på de blå striber i mange år, men det bliver udmanøvreret af nogle mere luksusbetonede mærkevarer,« forklarer detailhandelsekspert Bruno Christensen.

Rituals åbnede den første butik i Amsterdam i 2000, og sidenhen er det gået stærkt. I dag har kæden 485 butikker og mere end 1.450 shop-in-shops i sammenlagt 27 lande. Og nu har hollænderne bag det parabenefrie mærke rettet blikket mod Danmark.

»Vi er blevet spurgt mange gange af danskere, der besøger vores butikker i udlandet, om, hvornår vi kommer til Danmark,« fortæller stifter og topchef Raymond Cloosterman til Berlingske Business.

Det gør kæden så nu – endda for fuld kraft. I slutningen af 2017 skal der være mellem 12 og 15 butikker, og inden for et par år skal Danmark have mellem 30 og 40 Rituals-butikker, fortæller Raymond Cloosterman. Og det er han sikker på, at Danmark kan klare.

»Vi har testet det danske marked ved at have en lille shop-in-shop i Magasin i tre år, og det er gået rigtigt godt,« siger han.

Hver uge åbner Rituals mellem to og tre butikker verden over. Raymond Cloosterman forklarer, at det er selskabets filosofi, som får Rituals til at hitte i Europa.

»Vi kombinerer de gamle, østlige traditioner med skønhed. Vi har en filosofi, som mange kan relatere sig til, fordi mindfullness og et fokus på naturlige produkter figurerer overalt,« siger han.

I september åbnede kæden to butikker – en i Rødovre og en på Frederiksberg – og nu kan hollænderne snart tælle til fire med en ny butik midt på Købmagergade lige i nærheden af Matas ved Illum og inden længe også en butik i Lyngby, afslører Raymond Cloosterman.

Retning mod luksus

Det er en bred vifte af Rituals-produkter, der marcherer ind på det danske kosmetik- og personlig pleje-marked. Et marked, der allerede er betændt af en intensiveret konkurrence, hvor de danske virksomheder Matas og Normal har en hård kamp kørende.

Matas har haft monopol på det danske marked i årevis, og hver gang en ny butik eller ny kæde kommer til landet, er det en konkurrent til Matas, forklarer detailhandelseksperten Bruno Christensen.

I dag vil forbrugerne gerne købe kvalitet og luksusprodukter. Derfor er Matas nødt til også at bevæge sig i den retning, hvis kæden gerne vil være ligeværdig med de udenlandske konkurrenter, der har kurs mod Danmark, uddyber han.

Hos Matas ryster man dog ikke ligefrem i bukserne over de nytilkomne udenlandske butikker og kæder.

»Alle er konkurrenter. Og vi skal forholde os til nye konkurrenter, der kommer ind på det danske marked. Men vi ser os selv som en mere tilgængelig butikstype, som også bliver besøgt en kedelig mandag, hvorimod de udenlandske er afhængige af at ligge nogle steder, hvor der er mange mennesker, ellers kan de ikke få butikken til at køre rundt,« siger Terje List, administrerende direktør i Matas.

Rituals har et mål om at have fået etableret 1.000 butikker i 2020.